Radost ze svobody zaplaví Sutnarku

Koncert Spolupráce Veřejnost

Výjimečný koncert věnovaný 30. výročí sametové revoluce se uskuteční 17. října od 19 hodin v budově Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara.

Hudba v podání Plzeňské filharmonie pod taktovkou Chuheie Iwasakiho bude doplněná vizuálními efekty a performativními prvky, a zprostředkuje tak návštěvníkům atmosféru roku 1989. Kromě filharmonie se na programu podílí také Ústav pro studium totalitních režimů a Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara.

„Nesmírně si vážím spolupráce všech institucí. Je vysoce profesionální a můžeme společnými silami maximálně autenticky přibližovat dobu. Radost ze svobody je náš již čtvrtý společný projekt. Předcházely mu Umělec a totalita, Únor 1948 a Mnichov 1938,“ říká ředitelka Plzeňské filharmonie Lenka Kavalová.

"Jsem rád, že spolupráce, která započala před pěti lety, se nadále rozvíjí a přináší specifický a podle mého názoru v České republice zcela ojedinělý příspěvek k reflexi naší nedávné minulosti. Na rozdíl od událostí let 1938 či 1948 máme nyní opravdu co slavit. Zároveň si ale musíme položit palčivé otázky: Jak se naše společnost za uplynulých třicet let proměnila a jak jsme se svobodou a demokracií naložili? Jsou to otázky, na které by měl hedat odpovědi každý sám za sebe. Věřím, že tomu tak bude i v případě návštěvníků a posluchačů tohoto koncertního zastavení," doplňuje ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Zdeněk Hazdra.

"Naší misí je posílit imunitu země vůči epidemiím a pandemiím zla, kterým jsme vystavováni. Příliš snadno totiž ztrácíme orientaci a nejsme schopni rozlišit pravdu a lež, světlo a tmu, dobro a zlo,“ zamýšlí se děkan fakulty Josef Mištera.

Program, jímž bude provázet Svatopluk Schuller, otevře Óda na radost, následovat bude Beethovenova předehra Egmont a poté zazní Pražská nokturna Jana Hanuše, skladatele, který symbolizuje myšlenku svobody a který svým dílem i pro své občanské postoje patří podle tvůrců do programu večera.  

V druhé části zazní v podání Venduly Příhodové známé skladby Jednou budem dál, Perfect Day, Modlitba pro Martu nebo Havlíčku, Havle.

Jako spolutvůrci projekce a světelného designu se na programu budou podílet i studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara pod vedením Jana Morávka, vedoucího ateliéru Multimédia. „Budeme se odkazovat k pocitu a symbolice doby a program doplníme i o performativní složku,“ přibližuje vizuální pojetí večera Jan Morávek.

Večer uzavře skupina Moodshake hudbou ve stylu funky, soulu, R&B a jazzu. Podle svých slov chtějí večer uzavřít v pozitivní atmosféře, hudbou, z níž lidé ucítí radost ze života.

Vstupenky lze zakoupit v síti Plzeňská vstupenka. Koncert Radost ze svobody bude od 19:30 hodin v přímém přensu vysílat Český rozhlas Vltava.

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

14. 10. 2019