Prototyp cenově dostupné termokamery pro školy si vyzkoušeli účastníci mezinárodní konference

Spolupráce Univerzita Veřejnost

Výsledkem projektu Termovize do škol budou ucelené sady experimentů s termokamerami pro střední školy v celé ČR.

Ve dnech 7. a 8. října pořádala katedra techniky a technologií Fakulty přírodních věd Univerzity Mateja Bela v Banské Bystrici už 35. ročník mezinárodní vědecké konferenceTechnické vzdelávanie ako súčasť všeobecného vzdelávania. Zástupci Západočeské univerzity v Plzni při ní představili výsledky první fáze projektu Termovize do škol, vzniklého v rámci mezioborové spolupráce výzkumného centra NTC s katedrou matematiky, fyziky a technické výchovy Fakulty pedagogické ZČU.

Účastníci konference si mohli vyzkoušet jeden z prototypů cenově dostupné termokamery s originálním měřicím softwarem pro profesionální zpracování termografických dat, který vyvíjejí odborníci z NTC. Seznámili se rovněž s ověřovací sadou žákovských pokusů s návody a učebními texty pro výuku tématu termografie ve fyzice, technické výchově a odborných technických předmětech na středních školách, navrženou na Fakultě pedagogické. 

Ve druhé fázi projektu Termovize do škol se budou sady pokusů s prototypy termokamer ověřovat přímo na vybraných školách v Plzeňském kraji. Zpětná vazba od žáků a učitelů z pilotního testování v praxi bude následně zapracována do finální verze termokamery i výukových materiálů. Výstupem projektu pak budou ucelené sady experimentů s termokamerami, určené pro krátkodobé zapůjčení středním školám v celé České republice i partnerským zahraničím školám.

Galerie


Nové technologie - výzkumné centrum

Martina ANGELOVOVÁ

31. 10. 2019