Černobyl očima jaderné lady Dany Drábové

Přednáška Univerzita Veřejnost

Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost hovořila v zaplněné posluchárně Fakulty elektrotechnické o populárním televizním seriálu. Co se tvůrcům povedlo a co zveličili?
Lidé sedící na schodech i na zemi a stojící podél stěn, tak vypadala největší posluchárna Západočeské univerzity na Fakultě elektrotechnické v úterý 12. listopadu při odpolední přednášce předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové. Necelých pět set lidí zde skoro dvě hodiny poslouchalo a následně diskutovalo o srovnání populárního seriálu Černobyl s realitou.

„Je to skvělý seriál. A přestože záměrem scénáristy bylo spíš představit osudy konkrétních lidí na pozadí havárie, podařilo se filmařům natočit až nečekaně přesný a nesmírně působivý obraz dění. A vřele doporučuji všem, kteří v jaderné energetice působí, a nejen jim, aby si na něj našli čas,“ tak zahájila svou přednášku dáma, která se Černobylem v rámci prakticky celé své akademické i profesní kariéry zabývá.

Přestože se podle Dany Drábové z počátku havárie dochovalo jen minimum záznamů, s výjimkou nahrávek některých z hlavních aktérů, seriál se výborně vypořádal s realitou. Tvůrci prý vycházeli z dobových fotografií, dostupných záznamů i vzpomínek účastníků. Publikum fascinoval mimo jiné termín „bioroboti“, jímž Dana Drábová označila lidi, kteří se jen s velmi omezenou ochranou potýkali s následky havárie i tam, kde selhávaly skutečné mechanické přístroje. Ocenila obrovské nasazení vojáků, hasičů i horníků a především rozebrala kulturu utajování, porušování pravidel v zájmu plnění stranických úkolů a bezohlednosti režimu.

„Jaderná lady“, jak se Daně Drábové někdy říká, při přednášce neopomenula ani výhody a především problémy černobylského typu reaktoru, demonstrovala porušování pravidel dané přesvědčením, že se nemůže nic stát, a poukázala rovněž na nepřesnosti seriálu. Jeho autoři například výrazně zveličili rizika, která se právě nasazením běžných lidí podařilo odvrátit. Přesto je ale podle Dany Drábové seriál skvělým připomenutím pro všechny, kteří by chtěli stavět zisk či vlastní prospěch před bezpečností.

Vzhledem k enormnímu zájmu o technologie jaderných zařízení navázal na přednášku Dany Drábové Pavel Šimák, který při kontaktu s vysokými školami zastupuje jaderné elektrárny Dukovany a Temelín. Přestože jsou jejich primární části, tedy především reaktory a navazující zařízení, veřejnosti striktně nepřístupné, mají právě studenti technických univerzit a vysokých škol unikátní možnost je prozkoumat osobně během Letní univerzity, kterou pořádá společnost ČEZ. Zájem o Letní unvierzitu výrazně převyšuje počet volných míst, studenti Západočeské univerzity ale při žádostech patří mezi nejúspěšnější.

Video


Galerie


Fakulta elektrotechnická

Šuleř Petr

13. 11. 2019