Studenti bojovali o cenné kovy na meziuniverzitním mistrovství světa

Soutěž Sport Úspěchy

Reprezentace Západočeské univerzity Western Stars se ve dnech 13. až 17. listopadu 2019 zúčastnila již po třetí v řadě meziuniverzitního mistrovství světa. Tentokrát se sportovní klání studentů konalo v chorvatském přístavním městě Pula.

Historické město Pula přivítalo ve svém antickém amfiteátru současné gladiátory – 2300 studentů z více než osmdesáti univerzit z téměř 25 zemí světa. Mezi nimi reprezentovala Západočeskou univerzitu v Plzni padesátka fotbalistů, volejbalistů i volejbalistek, basketbalistů, tenistů, tenistek, stolních tenistů a tenistek.

Sportovní reprezentace ZČU v Plzni Western Stars dosáhla na 5. meziuniverzitním mistrovství světa v Pule výborných výsledků. Do Chorvatska sice oproti dřívějším ročníkům odjížděla oslabena o neúčast futsalistek a plavců, kteří by zcela jistě bojovali o medaile, mrzela i neúčast badmintonistů, ale i tak nepřijeli plzeňští studenti z mezinárodního turnaje s prázdnou.

Tým volejbalistek dokázal získat první místo ve skupině. Postupně se dívky probojovaly až do finále, kde získaly stříbro po prohře s týmem RUDN z Ruska. Je to tak druhé stříbro volejbalistek na mezinárodní scéně, tentokrát z mistrovství světa.

Volejbalisté udělali oproti poslednímu mezinárodnímu turnaji EuroMilano 2019 velký pokrok zejména v týmovém pojetí a výbornými výkony si nakonec zajistili semifinále, ze kterého nakonec nepostoupili dál přes silný ruský tým.

Tenista David Kalaš po úspěchu v Miláně potvrdil skvělou formu a domů přivezl stříbro z individuální soutěže v tenisovém klání mužů. Společně se svými kolegyněmi Reitspiesovou a Kulovou získal také třetí místo v soutěži družstev.

Stolní tenisté pod vedením kouče Luboše Charváta měli ambice bojovat o medaile, zejména v mužských soutěžích. Pro mix doplnila Františka Copáka a Petra Legáta studentka Andrea Nárožná. Přestože všichni stolní tenisté podali skvělé výkony, nestačili na pozdější vítěze z Číny.

„Muži postoupili ze skupiny přes relativně snadné soupeře. František Copák, až na malé zaváhání v prvním utkání, i Petr Legát prošli skupinou hladce. Poté však po náročném souboji v osmifinále vypadli. Andrea Nárožná ze skupiny do dalších bojů nepostoupila. V mixu se reprezentanti Nárožná a Copák utkali ve čvrtfinále s pozdějšími finalisty celého turnaje, prohráli 3:1 a z turnaje vypadli. Za výkony v celém turnaji všem děkuji a oceňuji zejména jejich profesionální přístup,“ komentuje výsledky stolního tenisu kouč Charvát.

Fotbalisté byli oproti předchozím dvěma ročníkům výrazně oslabeni. Jejich největší opory musely plnit své povinnosti v klubech a série zranění v posledních čtrnácti dnech před odjezdem způsobila, že původní nominace musela být výrazně změněna.

„Fotbalový tým ZČU byl bohužel oslaben, ale měli jsme alespoň možnost vyzkoušet nastupující generaci fotbalistů, se kterými určitě po předvedeném výkonu počítáme pro příští ročníky. Bohužel výsledek nenaplnil očekávání celého týmu, kdy se řada reprezentantů chtěla rozloučit s reprezentací Western Stars medailovým výsledkem. Ale nesmíme zapomínat, že jsou to mistři světa z roku 2017 a vicemistři světa z roku 2018, kteří stáli u zrodu Western Stars,“ hodnotil výsledek fotbalistů Petr Košik, sportovní ředitel Western Stars. Daniel Sys, fotbalový veterán a mistr světa z roku 2017, dodává: „Letos nám to ve fotbale nevyšlo, ale čert vem výsledky. Na tyhle akce budeme vzpomínat celý život.“

Basketbalisté byli na podobné soutěži poprvé. Přesto realizačním tým hodnotí zařazení mužského basketbalu na soupisku jako krok správným směrem. Studenti pod vedením hrajícího trenéra Víti Fialy podávali bojové výkony na hranici možností.

„Tým, který byl nováčkem na mezinárodní scéně, velmi rychle zapadl do univerzitní reprezentace,“ hodnotí kouč Ceperko a dodává: „Kluci bojovali i fandili ostatním a rozhodně nezklamali, spíše naopak. S tímto týmem chceme pracovat i v dalších sezónách.“

Velmi pozitivně jsou vnímány nejen výsledky, ale zejména celkové vystupování týmu, jeho soudržnost a atmosféru, kterou zkušení reprezentanti předávají nováčkům. Kladně hodnotí svou účast i sami sportovci Western Stars ZČU: „Děkuji za příležitost. Jsem rád, že jsem mohl jet, atmosféra byla skvělá a byli jsme skvělý tým všichni dohromady,“ říká stolní tenista Petr Legát. „Jsem ráda, že můžu být v týmu, a doufám, že za rok budou mé výsledky ještě lepší,“ zhodnotila svoji účast tenistka Daniela Kulová. „Chtěl bych poděkovat za příležitost zahrát si na takovém turnaji,“ komentuje fotbalista David Žák.

Galerie


David Kalaš.

Tenisté.

Volejbalistky.

Společná fotografie výpravy ZČU.

Fakulta pedagogická

22. 11. 2019