Absolvent Sutnarky vyhrál soutěž Jiné vize CZ 2019

Absolventi Univerzita Úspěchy

18. ročník festivalu PAF - Přehlídky animovaného filmu s tématem Portrét se odehrál od čtvrtka 5. do neděle 8. prosince a zúčastnilo se ho více než 300 umělců a návštěvníků z celé Evropy. V rámci festivalu byly předány dvě zásadní umělecké ceny  – Ceny Jindřicha Chalupeckého a soutěže Jiné vize CZ 2019. V této soutěži uspěl Zbyšek Semelka, absolvent ateliéru Animovaná a interaktivní tvorba.

Jiné vize CZ jsou jediná česká soutěž umění pohyblivých obrazů, která se letos konala už potřinácté. Desítku finalistů z přihlášených děl sestavila kurátorka Laura Amann, na základě jejího výběru pak vítěze volili diváci a mezinárodní porota. Zbyšek Semelka získal hlavní cenu za video Advertising the Earth Radio – Stephen P. McGreevy's VLF Cut-outs. Upoutávku k videu najdete zde.

„Video Zbyška Semelky využívá unikátní formální jazyk, jehož prostřednictvím se potýká se zvuky obývání pozemského prostoru. Autor v něm rozvíjí tradici vizuální hudby směrem k novým teritoriím a otevírá naléhavý dialog s bytostně současnými otázkami, které se týkají naší schopnosti či neschopnosti vnímat procesy světa kolem nás," okomentovala své rozhodnutí mezinárodní porota ve složení Matt Carter, Zh Fevek a Erika Balsom.

Pro práci Zbyška Semelky je ústřední fenomén přirozeně se vyskytujícího elektromagnetického záření v zemské atmosféře a člověka zaznamenávajícího tyto zvuky za extrémních podmínek v amerických pouštích a kanadských lesích, aby pak byly vysílány jako Rádio Země. Zvukové nahrávky procházejí jemným vizuálním překladem pomocí pečlivě upravené sádrokartonové desky. Na rozdíl od tzv. „sférických signálů", cvrlikání, hvízdání, sborového čimčarání, štěkání a krákání, nám výsledná surreálná zvuková krajina připomíná krásu, kterou jsme neustále obklopeni, ale obvykle ji vědomě ignorujeme.

Sám autor o svém videu, které sklízelo úspěch už na finském festivalu Turku Animated Film Festival a reprezentovalo naši fakultu na Ars Electronice v Linci, řekl toto: „Našel jsem téma, které stojí za to ukázat lidem a předat širší veřejnosti přístupnější formou. Ponouká mě chuť dělit se o poznatky o světě a krásu, která nás obklopuje. Kromě toho jde také o můj osobní rozvoj. Vyzkoušet si vytvořit krátký autorský animovaný film, který bude mít hlavu a patu. Začátek, prostředek i konec. Můj cíl je potěšit divákovo oko i ucho a předat informaci a pocit, který doufám přetrvá i po těch pár minutách sledování."

Součástí bohatého programu v rámci festivalu byl také krátkometrážní výpravný thriller Westráda a loutkové představení Doupě od mediální platformy Televize Estráda, za kterou stojí mladí vizuální umělci včele s našimi absolventy Matoušem Valchářem a Albertem Hrubým. Ve svých výstupech pracují s loutkami a animací zasazenými do prostředí české společnosti. Repertoár Televize Estráda čítá teologickou talkshow, performance, besedy, ale i fotbalovou ligu. Mezi témata jejich tvorby patří život na venkově, satira klasických filmových žánrů a zpravodajství.

Historie PAF se začala psát v roce 2000, kdy se v jihlavském kině Dukla konal nultý ročník. V roce 2002 se sídlo přesunulo do Olomouce. Šestý ročník PAF v roce 2007 představil jako svoji novinku soutěžní sekci Jiné vize 007, jejímž vítězem se stal Viktor Takáč, student ateliéru Multimédia na Ústavu umění a designu (předstupni naší fakulty) se svou anamnézou nočního života v Praze nazvanou Mr. Möbius Lives on the 2nd Floor (2007, 10 min). 

Galerie


Zbyšek Semelka na fotografii od Ondřeje Voháňky

Výstava finalistů soutěže Jiné vize CZ

Prezentace Televize Estráda

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

19. 12. 2019