Laureátkami ceny Grafika roku jsou studentky Sutnarky

Studující Univerzita Úspěchy

V Grégrově sále Obecního domu v Praze se 27. ledna konalo předávání cen Grafika roku 2019. Zároveň byla udělena v pořadí 25. Cena Vladimíra Boudníka. Studentky Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU bodovaly.

Hlavní studentskou cenu a Cenu Simeony Hoškové - zakladatelky soutěže získala studentka 3. ročníku ateliéru Ilustrace Grafika na Sutnarce Veronika Hoppová. Oceněn byl její grafický list „Gorazdova 6" (hlubotisk z kamene, 2019, velikost listu 333 x 421 mm). Studentce cenu předal Petr Hejma, starosta Prahy 1. "Práce vznikla v rámci příprav na bakalářku. Jedná se o hlubotisk, kde jako matrice slouží litografický kámen. Téma je pro mě velmi osobní, při práci vycházím ze vzpomínek, fotografií a video nahrávek ze svého dětství, především z prostředí bytu, kde jsem vyrůstala. V této grafice jde konkrétně o pohled z pokoje prarodičů do chodby vedoucí do kuchyně," popsala oceněná studentka.

Cenu za litografii získala studentka stejného ročníku a ateliéru Sabina Kafková za grafický list "Divý kanec" (litografie, velikost listu 500 x 707 mm).

Do letošního ročníku bylo přihlášeno celkem 419 prací, z toho je v Obecním domě vystaveno 213 děl a 19 autorských knih. Mezi nimi najdete i díla našich pedagogů a studentů.

Předáno bylo 11 cen v hlavních kategoriích dle formátu a dále za jednotlivé grafické techniky. Přehled všech oceněných naleznete zde. Předsedou poroty byl Zdeněk Freisleben, který byl zároveň spolu s Hanou Larvovou i kurátorem výstavy. Ta je v Obecním domě k vidění do 22. února 2020.

Fotoreport: zdroj FB Grafika roku

Galerie


Veronika Hoppová

Veronika Hoppová: Grafický list "Gorazdova 6"

Sabina Kafková: Grafický list "Divý kanec"

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

06. 02. 2020