Mozaika výjimečných českých žen, to je projekt České hrdinky

Spolupráce Univerzita Veřejnost

Padesátka příběhů žen očima mladé generace ilustrátorů vznikla spoluprací Českých center a ateliéru Didaktické ilustrace Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara. Od 25. května se nově do projektu zapojuje i Radio Prague International.

České hrdinky jsou projektem, jímž Česká centra a studenti ateliéru Didaktické ilustrace Sutnarky vedení Renátou Fučíkovou reflektují letošní 100. výročí uzákonění ženského volebního práva v českých zemích. Vzdávají tak hold významným Češkám, které se svými činy a osobnostním nastavením nesmazatelně zapsaly nejen do historie České republiky.

„Připomínáme si 200 let od narození ikony české kultury a společnosti spisovatelky Boženy Němcové. Nesmíme zapomenout na humanitární aktivistku Marii Schmolkovou, která významně přispěla k záchraně tisíců uprchlíků před nacistickým režimem. A samozřejmě právničku, političku a výjimečně statečnou ženu Miladu Horákovou, která se stala obětí komunistického monstrprocesu v 50. letech. A mnoho, mnoho dalších," upozorňuje ředitel Českých center Ondřej Černý.

Ilustrované portréty panovnic, političek, umělkyň, badatelek či sportovkyň zpracovávali studenti jako klauzurní práci v minulých semestrech. Celý projekt, včetně výběru ženských osobností, kurátorsky zaštítila Renáta Fučíková. Projekt předchází stejnojmenné knižní publikaci, která vyjde na podzim 2020 v nakladatelství Euromedia. Autorkami doprovodných textů jsou historička Lenka Křížová a spisovatelka Kateřina Tučková.

Součástí projektu je také putovní výstava, která byla díky Českému centru Tel Aviv představena v polovině března v jeruzalémské Cinematheque. Výstava prostřednictvím online prezentace však neunikla ani návštěvníkům online platforem Českého centra Moskva či Rotterdam. V Kyjevu bude prezentována ve druhé polovině tohoto roku. Další uvedení projektu se chystá v Athénách, Londýně, New Yorku, Stockholmu, Bukurešti, Sofii, Římě, Vídni, Bratislavě, Soulu, Tokiu a v dalších destinacích rozsáhlé sítě Českých center.

Díky dlouhodobé spolupráci Českých center a Radio Prague International se nyní České hrdinky dostávají také na webové stránky radio.cz a sociální sítě, a to v české, anglické, německé, francouzské, španělské a ruské mutaci. Každý všední den od pondělí 25. května po dobu celkem deseti týdnů tak mají diváci a posluchači českého i zahraničního vysílání RPI možnost sledovat osudy známých i méně známých žen české historie a současnosti.

„Radio Prague International letos u příležitosti 100. výročí od zavedení volebního práva žen přišlo s pětidílným cyklem na téma ženské otázky v ČR. Připojit se k projektu Českých center a Sutnarky je ideální možností, jak náš projekt ještě rozšířit. Prostřednictvím našeho zahraničního vysílání a především našich webových stránek radio.cz tak můžeme v pěti světových jazycích představit výjimečné české ženy minulosti i současnosti doslova po celém světě," doplňuje Klára Stejskalová, šéfredaktorka Radio Prague International.

Renáta Fučíková o vzniku projektu:

S náležitým předstihem jsem před dvěma lety zadala studentům ilustrace téma „České významné ženy", abychom oslavili 100. výročí československé ústavy, jež dala ženám rovnoprávnost s muži. Do kolekce portrétů jsme zkusili zařadit i hrdinky románů, filmů nebo mýtů. Na konci semestru se o naší práci dozvěděla známá spisovatelka Kateřina Tučková a navrhla spolupráci, protože se tehdy podílela na podobném projektu. Pochopitelně jsem její nabídku s nadšením přijala.

V následujícím semestru jsme doladili seznam osobností, vypustili ty fiktivní a zaměřili se pouze na ty skutečné. V té době jsem ještě neměla tušení o zahraničním knižním projektu „Rebelky", který jistě inspiroval mnoho dalších tvůrců – nás však ne. Nás inspirovaly pouze osudy českých hrdinek.

Vzniklo tedy zhruba 100 portrétů, k nimž souběžně Kateřina Tučková psala literární texty s odbornou pomocí historičky Lenky Křížové. V tu dobu jsem představila náš rodící se projekt v Českých centrech a ten vzbudil jejich zájem. Česká centra si pro zahraniční prezentace vybrala 50 osobností, v knize jich bude 65, ale jen některé portréty najdete v obou provedeních. Výstava se totiž zaměřuje spíše na nejslavnější postavy našeho umění, sportu a novodobé historie. Naopak kniha díky Kateřině Tučkové a Lence Křížové nabízí zajímavý ponor do osudů žen, které náš svět měnily, ale mnohé z nich jsou zapomenuty.

Po dohodě s nakladatelstvím jsem doplnila knihu o několik historických vstupů, které vysvětlují dobové pozadí ženských osudů, aby si mladý čtenář mohl uvědomit sílu hrdinství našich vybraných postav.

Největší dík patří studentům ateliéru Didaktické ilustrace a také grafickému designéru, taktéž našemu studentovi. Myslím, že mladým čtenářům dokáže naše dějiny nejlépe zpřístupnit právě pohled mladých lidí, jak jsme to dokázali už v projektu „Dobrých 100".

Galerie


Ilustrace: Gabriela Mangerová

Ilustrace: Veronika Bílková

Ilustrace: Lukáš Komárek

Ilustrace: Anna Neumannová

Ilustrace: Aksana Pratskevich

Ilustrace: Zdeňka Kudrnová

Ilustrace: Petra Horáková

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

27. 05. 2020