Když design pomáhá. Studenti Sutnarky tvořili na téma Život v karanténě

covid-19 Studující Výstava

Studentka třetího ročníku ateliéru Design nábytku a interiéru Sofia Artemeva navrhla v letním semestru minulého akademického roku germicidní UV lampu na dezinfekci drobných předmětů. Podívejte se i na další díla.

Sofiina práce je součástí semestrálních prací, jejichž tématem byl Život v karanténě a které studenti zpracovávali během první vlny COVID-19. „Cílem bylo navrhnout objekt, produkt nebo malý prostor, který zpříjemňuje život v karanténě. Za karanténu považujeme nejen období koronaviru, ale taky lidi dobrovolně nebo nuceně izolované - lidi nemocné, matky na mateřské dovolené, řidiče kamionu, ale také introverty a podobně. Vznikla řada zajímavých řešení od souboru na domácí pěstování rostlin po cvičení, dodržování pitného režimu anebo práci z domova," popisuje vedoucí ateliéru Jana Potiron.

Lampa MUN, již navrhla Sofia Artemeva, vyzařuje ultrafialové záření ve spektru C (UVC), které ničí organismy a způsobuje narušení buněčných struktur. Běžně se využívá ve zdravotnictví a potravinářství, ale v době koronaviru se pomocí UV světel dezinfikují prostředky MHD nebo pracovní místa v kancelářích apod. „Mým cílem bylo vytvořit design UV lampy, která by se hodila do soukromého bytu. Chtěla jsem seznámit veřejnost s tímto typem světla a vytvořit produkt, který je dekorativní, ale zároveň funkční a snadno se používá. Lampa má tvar kupole pro tvoření prostoru na dezinfekci. Zrcadlový podstavec je určen na to, aby se objekty pod kupolí dezinfikovaly ze všech stran. Při použití lampy není nutné odcházet z místnosti, a je určena na čistění několika menších předmětů (např. mobil, klíče, peněženka, rouška apod.)," popisuje autorka.

UV lampa zaujala na prestižní přehlídce Designblok, kde byla součástí výstavy Design Helps pod širým nebem na pražské Kampě. Výstava byla programovou novinkou přehlídky a představila návrhy a díla, která mají za cíl pomáhat v oblasti zdravotnictví, sociální péče nebo životního prostředí.

„Lidstvo ještě potká několik situací podobných COVID-19 a měli bychom na ně být připraveni. Lampa MUN by mohla být jedním z těch produktů, které budou neoddělitelnou součásti každého bytu," pragmaticky zakončila Sofia.

Galerie


Pavel Dobrovolný - roušky

Denisa Böserová - sada na domácí pěstování

Veronika Balogová - batoh/podložka na cvičení

Adéla Nocarová - podstavec pod pedál šicího stroje

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

30. 10. 2020