Sutnarka bodovala v Národní ceně za studentský design 2020

Studující Úspěchy Veřejnost

Do letošního ročníku se přihlásilo 142 autorů a dva kolektivy s celkem 135 pracemi z 10 univerzit a vysokých škol a 10 vyšších odborných škol a středních odborných škol. Jubilejní 30. ročník mezinárodní soutěže o Národní cenu za studentský design 2020 vyhlásil Design Cabinet CZ, z. s., nadace SUTNAR - NADACE RADOSLAVA A ELAINE SUTNAROVÝCH a DEPO2015. Samotné slavnostní vyhlášení vítězů soutěže se konalo v pátek 4. prosince a o živý přenos se v DEPO2015 postaralo plzeňské Streampoint Studio zamlklých mužů a vy si jeho záznam můžete užít v tomto odkazu. Grafický vizuální styl soutěže a katalogu vytvořil student magisterského ateliéru Grafický design Jakub Heyduk z Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara.

Mezinárodní porota rozhodla mezi 72 nominovanými pracemi o udělení jednotlivých ocenění Národní cena za studentský design *GRAND, Národní cena za studentský design *JUNIOR, Excelentní studentský design a Dobrý studentský design 2020.

Mezi oceněnými byli tradičně také studenti Sutnarky. Excelentní studentský design 2020 získal absolvent magisterského ateliéru Grafický design Jan Chabr za Šifrovací hru "Tajný vzkaz pro Alquista". Porota ocenila Tajný vzkaz pro Alquista jako chytrou karetní hru, která vychází z popularity karetních her. Žádné dlouhé čtení pravidel. Prostě se začíná první kartou a řeší se šifry a hlavolamy, které uživatele posouvají dál až k cíli hry, jejíž příběh vychází z Čapkovy hry R.U.R. Nápadité zpracování karet na průhledném plastu umožňuje hledání šifer i pomocí překrývání a kombinování jednotlivých hracích karet.

V kategorii Dobrý studentský design 2020 byla oceněna absolventka magisterského ateliéru Ilustrace Kateřina Villinová. Mezinárodní porotu zaujala její autorská kniha pro děti "Lenochodi líně chodí". Kniha vypráví příběh lenochodích mláďat Lelka a Ospalky a jejich lenochodího dědečka. Součástí textu jsou krátké verše, které se v závěru knihy spojí v celou báseň, která je zároveň písní a děti si jí mohou na závěr zazpívat.

Druhou oceněnou v této kategorii byla absolventka magisterského ateliéru Grafický design Karolína Čaplová Nováková, která získala ocenění za knihu “Prahou – výtvorník a výletník”. Kniha slouží dětem ve věku devět až dvanáct let a jejich rodičům, a pomocí úkolů a tipů na výlety provází čtenáře deseti pražskými částmi. Výletník otvírá dialog mezi dítětem a rodičem, nahrazuje telefon v ruce za opravdové dobrodružství skryté v ulicích hlavního města. Karolína získala za další svůj do soutěže přihlášený projekt "Úzkost - a co s ní" Cenu veřejnosti GRAND* a Zvláštní cenu rektora VŠUP v Praze. "Projekt Úzkost – a co s ní reaguje na závažné společenské téma. S úzkostí se v různých intervalech vypořádává velká část populace a tenzí či tlaků přibývá i vzhledem k současným okolnostem. Projekt vychází z konzultací s odborníky, přesto využívá možností tvořivého studentského přístupu. Schopnost psychické úlevy a regenerace je důležitá v každém věku a karty proti úzkosti poskytují vhodný nástroj, který umožňuje začít s jejím rozvíjením již v raném věku. Projekt Úzkost – a co s ní je příkladem studentské práce, kterou je třeba brát vážně." Těmito slovy projekt hodnotil rektor Jindřich Vybíral.

V Národní soutěži za studentský design 2020 byla také úspěšná absolventka magisterského ateliéru Ilustrace Eva Bartošová. Za svoji knihu Kniha "Pozdě bycha honiti - Zajímavosti a záludnosti češtiny" obdržela Cenu nakladatelského domu Albatros Media.

Přehled všech oceněných naleznete na stránkách studentskydesign.cz. Virtuální výstavou prací nazvanou Nový (z)boží!, o jejíž realizaci se zasloužilo Studio Multilab a pedagog Sutnarky Lukáš Kellner, můžete projít. Katalogem s oceněnými pracemi si můžete listovat.

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

08. 12. 2020