Děkan Fakulty strojní ZČU Milan Edl byl zvolen prezidentem sdružení Czech Smart City Cluster

SmartCAMPUS Spolupráce Tisková zpráva

V čele sdružení Czech Smart City Cluster (CSSC), které v České republice propojuje firmy, města a obce, státní správu a další instituce s cílem zavádět koncept takzvaných chytrých měst, stojí od roku 2021 Milan Edl, děkan Fakulty strojní Západočeské univerzity (ZČU) v Plzni. Jeho vizí je podpora partnerství s akademickou sférou, spolupráce se zahraničím a rozvoj myšlenky Smart City v České republice.

Milana Edla zvolil prezidentem výkonný výbor sdružení. „Jeden směr rozvoje vidím v těsnějším spojení měst a obcí s podnikatelským sektorem zaměřeným na smart řešení, druhý směr představuje spolupráce s podobně orientovanými sdruženími v zahraničí,“ přibližuje své představy o směřování CSSC Milan Edl.

Členem CSSC je od roku 2017 také Západočeská univerzita. Odborníci ZČU spolupracují s průmyslovými podniky, firmami i samosprávou, jsou například zapojeni do projektů města Plzně v oblasti Smart Cities. Aktivitám zaměřeným na chytrá řešení se experti ZČU věnují v rámci celouniverzitního projektu SmartCAMPUS ZČU.

CSCC sdružuje v současné době 43 členů, a vytváří tak jedinečné partnerství mezi firmami, samosprávou, akademickou sférou, státní správou, znalostními institucemi a obyvateli měst. Členové CSCC se soustředí na integrace inteligentních technologií, například v oblastech energetiky, inteligentních budov, dopravy a informačních a komunikačních technologií. Do spolupráce na projektech se zapojují firmy, školy, neziskové organizace, ale také celá města. Právě napomoci budování měst, v nichž chytrá řešení usnadňují a urychlují udržitelný hospodářský růst a zlepšují kvalitu života občanů, je jedním z cílů CSCC.

Hlavními nástroji podpory CSCC jsou transformace poznatků vývoje a výzkumu do prostředí členů klastru, posilování vazeb na vědecko-výzkumné a vzdělávací instituce, společný rozvoj know-how v oblasti společenských, technických i ekonomických řešení a popularizace konceptu Smart Cities. CSCC také nabízí bezplatnou metodickou, právní, finanční a odbornou podporu. Dále se snaží stimulovat investice a inovace v zapojených městech a regionech a dosáhnout základních ekonomických a environmentální cílů myšlenky Smart Cities.

Milan Edl vystudoval průmyslové inženýrství a management na Fakultě strojní ZČU. Je docentem v oboru Strojní inženýrství. Od roku 2014 zastává post děkana Fakulty strojní ZČU. Aktivně působí jako hostující profesor na zahraničních univerzitách a je také členem vědeckých rad několika fakult v ČR i na Slovensku. V odborné činnosti se zaměřuje na udržitelné výrobní systémy, implementaci moderních technologií fenoménu 4.0 v průmyslu a školství, zabývá se také problematikou cirkulární ekonomiky. Je garantem připravovaného studijního programu Inteligentní výrobní systémy na Fakultě strojní ZČU. Působí v redakčních radách několika mezinárodních odborných časopisů.

Fakulta strojní

Šárka Stará

03. 02. 2021