Sutnarka uvede v Tokiu komiksový projekt IOGI

Studující Veřejnost Výstava

Od 17. května do 25. června bude v tokijském Českém centru vystaven komiksový projekt IOGI Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni. Projekt zachycuje každodenní život Japonců pohledem studentů pod vedením kreslíře a pedagoga Václava Šlajcha.

V roce 2019, v návaznosti na svůj pracovní pobyt v Tokiu v rámci meziuniverzitní spolupráce plzeňské fakulty a japonské Musashino Art University, požádal komiksový kreslíř Václav Šlajch básníka Jeana-Gasparda Páleníčka o sepsání scénářů zachycujících scény či výjevy každodenního Japonska, pokud možno co nejdále od ustálených představ o zemi vycházejícího slunce, jakými jsou například gejši, roboti, otaku či automaty na kalhotky. Na jejich základě Šlajchovi studenti v rámci své ateliérové práce vytvořili sérii komiksových příběhů. Účelem bylo nejen, aby studenti prokázali zručnost z hlediska výtvarného, vypravěčského a designového, ale aby také získali zkušenost mezinárodní spolupráce.

Originální pedagogická koncepce také studenty v rámci příprav projektu přiměla opustit předsudky o vzdálené zemi, navzdory jazykovým a kulturním bariérám probádat zeměpisné, historické a společenské parametry neznámých zachycovaných míst, a k docílení co největší míry pravdivosti tak důkladně procvičit svou citlivost, imaginaci i pozorovací schopnosti, které jsou základem každé tvůrčí činnosti.

„Velmi oceňuji práci Václava Šlajcha a jeho studentů. Díky ní se daří rozvíjet komunikaci mezi českou a japonskou kulturou a uměním. Mezi uměním, uměnovědou a sociologií. Poznávání bohatosti a rozmanitosti světa, lidí, kteří jej obývají, a hledání toho společného, co můžeme respektovat a navzájem oceňovat, je tou nejlepší prevencí nedorozumění a konfliktů. Těší mě, že tento projekt je praktickým zhmotněním vize, s níž jsem fakultu zakládal a která by byla, jak pevně věřím, blízká také Ladislavu Sutnarovi, k jehož odkazu se hlásíme,“ říká k projektu děkan fakulty Josef Mištera.

Přes dvacet českých, slovenský a ruských studentů Sutnarky se tak podílelo na vytvoření komiksových příběhů výrazně odlišných výtvarných stylů vymykajících se západním stereotypům o Japonsku. Popisují běžný život obyčejných lidí, převážně v typické japonské rezidenční čtvrti Suginami, kolem vlakové stanice Iogi, na okraji Tokia: jejich touhy, každodenní starosti, způsob, jakým vnímají univerzální malé radosti (plynoucí z rodinné soudržnosti, osobních zájmů, přírody…) a tragické události (rozvod, nemoc dítěte…) i některé jejich předsudky o Evropě. Vzniklé komiksy Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara vydává knižně ve čtyřech jazykových mutacích – české, japonské, anglické a francouzské. Projekt tím potenciálně oslovuje všechny tři hlavní světové komiksové oblasti, tedy mangu, comics a bande dessinée.

Design bezmála stoosmdesátistránkové publikace je dílem grafiků Rostislava Vaňka, Kristiny Fišerové a Michala Kopeckého a je opatřen doslovem z pera historika komiksu a badatele při Ústavu pro českou literaturu Akademie věd ČR Pavla Kořínka. „Západním a českým čtenářům, kteří snad po knize sáhnou pro svůj zájem o vše japonské, nabídne Iogi nezvykle civilní, neschematizující vhled do tamní společnosti a do kultury, jejíž obraz bývá na Západě tak často zkreslován a senzacechtivě trivializován. Neměl by ale vzniknout dojem, že čtenář, kterému jeho osobní zkušenosti neumožňují všechny japonské odkazy a roviny rozkrýt, bude jakkoli ochuzen: na to jsou ty příběhy při vší své ukotvenosti v japonské realitě příliš obecné, v nejlepším slova smyslu příliš lidské,“ dodává Kořínek.

Výstava v tokijském Českém centru, jejíž grafickou podobu vytvořil grafik Ondřej Zámiš, bude doprovázena online diskusí s tvůrci projektu a japonskými odborníky z oblasti komiksu a mangy. Po uvedení v Českém centru projekt zamíří na další tři místa v Japonsku: od konce srpna bude vystaven v Muzeu místní historie Suginami, na podzim pak v Kulturním centru města Susaki v prefektuře Kóči, a konečně na tokijské Univerzitě Joshibi University of Art and Design. Následovat má uvedení na výstavách v České republice a v jiných zemích.

Rýsuje se i další pokračování v podobě druhé vlny komiksových příběhů o Japonsku kreslených Šlajchovými studenty ze Sutnarky: v reakci na knihu IOGI projevila zájem o spolupráci profesorka sociologie Naoko Takeda prestižní tokijské univerzity Waseda, tentokrát s příběhy vycházejícími z výzkumu jejích studentů o japonských regionech.

 

O autorech projektu:

Václav Šlajch (1980), autor komiksů a ilustrátor, vedoucí ateliéru Mediální ilustrace na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni.
Patří mezi autory tzv. Generace 0 českého komiksu, vedle tvůrců jako jsou Jiří Grus, ToyBox nebo Vladimír 518. V roce 2010 obdržel v České republice prestižní komiksové ocenění „Muriel“.  Na několika projektech spolupracoval s režisérem Janem Svěrákem: je například autorem grafické podoby pohádky Tři bratři.

Jean-Gaspard Páleníček (1978), básník, spisovatel, překladatel a kurátor
Je autorem novely Břízy (Revue K 2008), divadelní hry Balzacova domácnost, básnické sbírky Mater dolorosa (obojí Revue K 2009), básnického deníku Jedna věta (Revolver Revue 2013). V letech 2004-2017 pracoval v Českém centru Paříž, mj. jako kurátor či pořadatel výstav (P. Brázda, A. Diviš, R. Dzurko, bratři Formani, V. Karlík, I. Matoušek, V. Nováková ad.). Žije mezi Tokiem, Prahou a Paříží.

Galerie


Adam Kaňovský

Dominika Lizoňová

Iryna Brytsikava

Matej Jurkáček

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

12. 05. 2021