Fakulta zdravotnických studií běžela pro Paměť národa

Spolupráce Sport Studující

Nadšení pro sport na FZS nepolevuje. Přijala výzvu a přispěla sbírce životních příběhů pamětníků dramatických momentů 20. století.

Další sportovní projekt, do kterého se Fakulta zdravotnických studií zapojila po výzvě Vytrvalec měsíce, byl květnový Běh pro paměť národa. Tento virtuální běh se konal od 20. do 23. května, start a cíl měl u Ranče Šídlovák v Plzni a trasa vedla lesy kolem Boleveckých rybníků. Fakulta se ho zúčastnila v pátek 21. května. Všichni účastníci z řad zaměstnanců a studentů si akci velice užili a už teď se těší na další.

Fakulta svou registrací přispěla do sbírky Paměť národa, která zachycuje životní příběhy pamětníků 20. století pro další generace. Sbírku buduje společně s Českým rozhlasem a Ústavem pro studium totalitních režimů. V Paměti národa je nyní uloženo přes 10 000 jmen pamětníků, kteří prožili dramatické momenty 20. století.

"Natáčíme vyprávění válečných veteránů, lidí, kteří přežili holocaust, odbojářů, politických vězňů, disidentů, ale i představitelů moci – agentů StB či KGB, politických funkcionářů atd. Zaznamenané příběhy jsou dostupné na internetu v archivu Paměti národa, vyprávíme je dál v rozhlasových či televizních dokumentech, na výstavách či v knihách. Díky tomuto daru budou moci vyzpovídat další pamětníky a zachovat vzpomínky na 20. století,“ vysvětluje ředitelka pobočky Paměť národa Plzeňský kraj Markéta Čekanová.

"Byli jsme osloveni Pamětí národa, zda bychom jejich běh podpořili našim stanem a workshopy se záchranáři. Protože běh nemohl v původní podobě proběhnout, rozhodli jsme se podpořit a vyzvat naše studenty, aby se k nám přidali. Byla to možnost, jak pomoci dobré věci, motivovat studenty, kolegy, ostatně motivaci jsem měl i já, a zapojit se do akce, která představuje smysluplné trávení volného času a zároveň pomáhá tam, kde je to třeba," doplnil děkan Fakulty zdravotnických studií Lukáš Štich.

Galerie


Fakulta zdravotnických studií

Alena Lochmannová

27. 05. 2021