VICTORIA VSC slavila Mezinárodní den univerzitního sportu. Nechyběla ani ZČU

Sport Studium Univerzita

Vysokoškolské sportovní centrum VICTORIA představilo při příležitosti Mezinárodního dne univerzitního sportu stipendijní program UNIS, kterým MŠMT podporuje duální kariéru vysokoškolských sportovců. Na VŠE v Praze se prezentovaly univerzity, jejichž prostřednictvím se UNIS dostává ke studentům.

Akce byla určená především pro studenty, kteří už jsou programu UNIS Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, zapojeni. Kromě nich se jí zúčastnili také vybraní studenti 4. ročníků gymnázií se sportovní přípravou. Mohli si projít EXPO, kde se představily vysoké školy zapojené do projektu. Všechny účastníky při slavnostním zahájení přivítal ministr školství Robert Plaga.

„Jsem ráda, že se nám podařilo tuto akci konečně uskutečnit, protože v loňském roce to kvůli pandemické situaci nebylo možné. Účastníci měli unikátní možnost osobně se setkat se sportovci, kteří jsou do projektu UNIS aktivně zapojeni, a současně zjistit, jaké benefity projekt na jednotlivých univerzitách nabízí,“ zmínila ředitelka VICTORIA VSC Lenka Kovářová.

Kromě EXPA byla připravena řada přednášek a workshopů, vedených skutečnými specialisty ve svých oborech, jakými jsou například zástupkyně mediální agentury Martina Kučerová nebo přední český kouč a mentor Jan Mühlfeit. Mezi školami, které se na akci představily, nechyběla ani Západočeská univerzita v Plzni, kde projekt UNIS koordinuje Centrum tělesné výchovy a sportu Fakulty pedagogické.  

Do projektu UNIS je zapojeno více než 400 sportovců z 22 veřejných vysokých škol po celé ČR. Na Západočeské univerzitě je takto podpořených sportovců 21.

Program je určen na koordinaci a servisní podporu vybraných studentů s mimořádnou sportovní výkonností a na organizační zajištění rozvoje a podporu vysokoškolského sportu na veřejných vysokých školách. Podpora je v rámci projektu rozdělena do dvou oblastí: jednak jde o přímou finanční podporu studentů prostřednictvím Stipendijního programu MŠMT, který administruje VICTORIA VSC. Druhá část podpory pak míří přímo na vysoké školy prostřednictvím dotačního neinvestičního programu MŠMT na podporu sportujících studentů na veřejných vysokých školách v České republice.

Mezinárodní den univerzitního sportu byl uznán na 38. zasedání generální konference UNESCO v Paříži v roce 2015. Toto datum se ve většině zemí světa shoduje se začátkem akademického roku a je to také datum prvního studentského mistrovství světa v roce 1924.

Foto: VICTORIA VSC

Video


Galerie


Celouniverzitní

Šárka Stará

07. 10. 2021