Michal Švec, student Fakulty pedagogické, získal cenu Plzeňský Orfeus

Studující Úspěchy Veřejnost

Katedra hudební výchovy a kultury gratuluje svému studentovi k úspěchu.

Michal Švec, student 2. ročníku bakalářského studijního programu Hudba se zaměřením na vzdělávání Fakulty pedagogické a zároveň student Konzervatoře Plzeň, byl mezi sedmi nadanými mladými hudebníky, kteří v poslední březnový den převzali v obřadní síni plzeňské radnice ocenění Plzeňský Orfeus a Plzeňský Orfeus Junior. Cenu získal za uměleckou činnost v roce 2021.

„Michal Švec je vyzrálou uměleckou osobností, která se zaměřuje nejen na oblast interpretace, ale i na pedagogickou, skladatelskou a organizační hudební činnost.  V roce 2021, za který je ocenění uděleno, se může pochlubit těmito oceněními: 3. místo na mezinárodní pěvecké soutěži v Olomouci a ve stejné soutěži také získal Zvláštní cenu za interpretaci skladby Roberta Shumanna Ich grolle nicht,“ shrnuli jeho úspěchy organizátoři.

Vedoucí katedry hudební výchovy a kultury Fakulty pedagogické Romana Feiferlíková k tomu dodává: „Za katedru můžeme Michalovu vysokou úroveň potvrdit. Předvedl ji například na koncertu barokní hudby 30. dubna 2021 v aule fakultní budovy ve Veleslavínově ulici nebo v nedávné době při vystoupení v rámci Fyzikální olympiády.“

Nadace 700 let města Plzně uděluje každoročně ocenění mladým hudebníkům v oblasti vážné hudby. Z nominací vybírá laureáty odborná komise a tento výběr následně potvrzuje správní rada. Plzeňský Orfeus byl letos udělován po osmnácté, Plzeňský Orfeus junior pro mladší 15 let po jedenácté.

Plzeňského Orfea v minulosti získalo už několik studentů katedry hudební kultury Fakulty pedagogické: Aleš Briscein, Jan Fraus, Lucie Hilscherová, Adéla Lučanská, Adam Plachetka v oboru zpěv, Radek Dlouhý, Pavel Samiec, Jarmila Vlachová v oboru hra na akordeon a Anastázie Šourová v oblasti sbormistrovství. Všichni tedy uspěli v oborech, které byly do roku 2011 na katedře součástí studijních programů. O to více je potěšující, že toto ocenění letos získal i student neumělecky zaměřeného bakalářského oboru Hudba se zaměřením na vzdělávání.

Laureáti Plzeňského Orfea získávají skleněnou skulpturu vyrobenou ve sklárnách Rückl v Nižboru a spolu s ní finanční dar na podporu dalšího hudebního rozvoje.

Galerie


Michal Švec a další oceněná Hana Matějková.

Fakulta pedagogická

Pavel KORELUS

04. 04. 2022