Akademický rok končí, připomněl slavnostní koncert v katedrále

Koncert Studium Veřejnost

V katedrále sv. Bartoloměje vystoupily Komorní orchestr katedry hudební kultury Fakulty pedagogické Consortium musicum a klatovský sbor Kolegium pro duchovní hudbu.

Katedrála sv. Bartoloměje hostila ve středu 18. května další slavnostní koncert Západočeské univerzity v Plzni, tentokrát k závěru aktuálního akademického roku 2021/2022.

Téměř všechna místa v plzeňské dominantě zaplnili návštěvníci z řad studentů, zaměstnanců i veřejnosti, které přilákal program Komorního orchestru katedry hudební kultury Fakulty pedagogické Consortium musicum a klatovského sboru Kolegium pro duchovní hudbu pod vedením Víta Aschenbrennera. Velkolepá barokní hudba česko-rakouského skladatele Heinricha Ignaze Franze Bibera i jeho současníků se v jejich podání postarala o skutečně slavnostní atmosféru.

Návštěvníky koncertu přivítal rektor ZČU Miroslav Holeček, který uplynulý akademický rok shrnul. „Byl naplněný jednak radostí z toho, že jsme mohli přejít na prezenční výuku, protože pomalu opadla covidová opatření a zase se scházíme nikoliv online, ale skutečně fyzicky. Byl to bohužel ovšem také rok naplněný velkým šokem a žalem. Byli jsme udiveni, jak se v tomto století může stát, že jedna země barbarsky napadne sousední,“ řekl.

Rektor ocenil velkou a trvalou ochotu všech studentů i zaměstnanců Západočeské univerzity, kteří pomáhají těm, jichž se válka dotkla nejvíce. „Když jsem viděl, jak spolupracují ukrajinští a ruští studenti a jak si snaží navzájem pomáhat, naplnilo mě to obrovským optimismem, že svět snad bude zase jednou v pořádku,“ dodal.


Program koncertu:
Bartholomäus Riedl (?–1688)     Ein schöner Aufzug  
Bartholomäus Riedl (?–1688)     Ein langer und schöner Aufzug
Heinrich Ignaz Franz Biber (1644–1704) Missa Sancti Henrici (1696)
Pavel Josef Vejvanovský (1640–1693) Sonata vespertina (1665)
Pavel Josef Vejvanovský (1640–1693) Sonata Sancti Petri et Pauli (1667)
Antonio Caldara (1670–1736) Alleluia dicite in gentibus (c. 1710–1720)

Účinkující:
Ludmila Aschenbrennerová & Marie Houšková – soprán
Eva Bartošová – alt
Jan Němeček – tenor
Jan Fraus – bas
Komorní orchestr katedry hudební kultury FPE Consortium musicum
Kolegium pro duchovní hudbu
řídil Vít Aschenbrenner


Foto: Karel Nováček

Galerie


Celouniverzitní

Pavel KORELUS

19. 05. 2022