Studenti FZS pomáhali při pohybových aktivitách a sportu zdravotně postižených

Spolupráce Studium Studující

V letním semestru se studenti všech tří studijních programů katedry rehabilitačních oborů – fyzioterapie, ergoterapie a ortotiky-protetiky zapojili po pohybových aktivit zdravotně postižených.

Studenti Fakulty zdravotnických studií si individuálně vyzkoušeli trénink volejbalu sedících, trénink plzeňských paraflorbalistů i trénink českobudějovických florbalistů na elektrických vozících z týmu FCB Štíři. Vyzkoušeli si také cvičení dítěte se spinální svalovou atrofií a cvičení dětí s poruchou autistického spektra, hendikepovaným sportovcům asistovali při Mistrovství ČR v halovém veslování na trenažerech v Olomouci a při zápasech Powerchair Hockey ligy.

Jedenáctičlenná skupina budoucích zdravotníků asistovala také na XIX. Pohárku v paraplavání v Sokolově, osm studentů propagovalo sport zdravotně postižených na akci Czechtourism a sedm statečných v plzeňském Škodalandu, kde asistovali při zdolávání 11 km na simulátoru handbiku (kola s ručním pohonem, na kterém jezdí vozíčkáři).

Vrcholem zapojení studentů do sportu zdravotně postižených byla účast na Mistrovství ČR v para plavání, které se uskutečnilo v plaveckém bazénu na Slovanech s účastí více než 120 plavců s různým zdravotním omezením - zrakovým, tělesným i mentálním. 22 studentů jim skvěle asistovalo po celou dobu, což ocenil i ředitel závodu. Po prvním bloku rozplaveb předával medaile proděkan pro výzkum, strategii a tvůrčí činnost Fakulty zdravotnických studií Denis Mainz a mezi oceněnými byla i studentka FZS studijního oboru Ergoterapie, paralympionička, Vendula Dušková, která si z MČR v para plavání odvezla tři zlaté, dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili.

Možnost zapojit se do tak velikých závodů studenti ocenili. Adam Nejdl z 1. ročníku Fyzioterapie za všechny uvedl: „MČR v para plavání mě velmi překvapilo svojí rodinnou atmosférou, absolutní podporou mezi všemi závodníky, smíchem, který se všude linul. Akce spíše připomínala velkou rodinnou oslavu, za kterou jsou často hodiny příprav a dřiny.“ Daniel Malý dodal: „Chtěl bych poděkovat za skvělou zkušenost. Přístup vás, sportovců, byl neskutečný a výkony fantastické. Děkujeme a třeba zase příště.“

Největší význam zapojení našich studentů do pohybových aktivit zdravotně postižených vidíme v tom, že si uvědomí, že sport a pohybová aktivita patří do zdravého životního stylu nejen u zdravých, ale i u zdravotně hendikepovaných.

Galerie


Fakulta zdravotnických studií

Lucie Benešová

04. 07. 2022