Díky Putování s moudrou sovou ožila Fakulta pedagogická i v létě

Studující Veřejnost

Studentský spolek Přestávka uspořádal první ročník letního příměstského tábora. Dětem se pestrý program líbil.

Studentský spolek Přestávka uspořádal ve spolupráci s Fakultou pedagogickou první ročník letního příměstského tábora pro děti od 8 do 13 let. Téma Putování s moudrou sovou dalo název i celému táboru, kterého se zúčastnilo celkem 16 dětí, rozdělených do čtyř oddílů – Mazlíci, Spáči, Tygři a Hell Fire. Tábor probíhal od pondělí 22. do pátku 26. srpna, děti se scházely denně od 7:30 do 15:30 hodin.

Každý den se děti mohly těšit na bohatý program, jenž pro ně připravili studenti nebo pedagogové Fakulty pedagogické. Hned v pondělí se setkaly se sebeobranou jako možností osobního zdokonalování, hravého posilování, ale i ochrany vlastního zdraví. Také si mohly vyzkoušet, jak se orientují delfíni pomocí ultrazvuku, nebo si zahrát matematické stolní hry. V úterý dopoledne je čekala exkurze do zoo, kterou musely následně zachytit pomocí štětců a barev na velkém plátně.

Středečnímu programu dominoval velice oblíbený radioworkshop. Děti měly jedinečnou možnost účastnit se vysílání plzeňské pobočky rakouského Radia Igel, naučit se zacházet s mikrofonem, vést interview, vytvářet příspěvky do rádia a mnohem více. Nechyběly ani předměty jako je čeština, hudebka, výchova ke zdraví či mediální gramotnost.

Ve čtvrtek se táborníci vydali na poznávací procházku. Trasa vedla od fakulty směrem na Borský park, dále na Litice, Valchu a přes Borský les a ZČU zpět do budovy Fakulty pedagogické. Během této 3,5hodinové cesty si děti užily spoustu zábavy, na kterou následně navázal odpolední program, v rámci něhož se děti rozmluvily anglicky a využívaly různé smysly.

Páteční program patřil sportu. Po absolvování opičí dráhy se děti přesunuly ke hrám, kromě toho měly za úkol vymyslet divadelní scénky, které následně také sehrály. Závěrečný program pak tvořil kurz první pomoci, při němž se děti seznámily s chováním v krizových situacích. Za jednotlivé aktivity dostávaly různý počet bodů dle úspěšnosti, na konci táboru proběhlo vyhlášení vítězů, avšak dárek dostali všichni. Hned první den to byly obálky s drobnostmi, po táboře je čekala sladká tečka a do školy půjdou vybaveni gumami ve tvaru moudré sovy.

„Tábor si děti náramně užily a již nyní máme zájemce o další ročník. Chtěl bych ještě jednou poděkovat všem, kteří se organizace táboru účastnili, především pak členům spolku Přestávka,“ uvedl Michal Švec, předseda spolku Přestávka a místopředseda Akademického senátu Fakulty pedagogické.

 

Přestávka je neformální studentský spolek, který působí při Fakultě pedagogické ZČU a sdružuje její studenty. Díky aktivitám s přátelskou atmosférou mají studenti možnost odpočinout si během studia, vytvořit si skvělé vzpomínky na svá studentská léta a zároveň získat cenné zkušenosti v rámci pedagogické praxe.

Galerie


Fakulta pedagogická

Michal Švec

31. 08. 2022