Internacionální průmyslová rada řešila otázky budoucího rozvoje příhraničního regionu

International Konference Spolupráce

Třetí zasedání Internacionální průmyslové rady řešilo otázky rozvoje nové spolupráce v příhraničním regionu v dalším období. Současně se zabývala oblastí flexibility ve výrobě a současného postavení Fakulty strojní.

Zástupci Fakulty strojní, Technische Hochschule Deggendorf, konzul Generálního konzulátu České republiky v Mnichově, hejtman Plzeňského kraje, zástupci komor, klastrů, průmyslových podniků a středních škol společně řešili profily budoucích absolventů, aby snížili nedostatek technicky vzdělaných lidí u průmyslových podniků v příhraničním regionu. Jednání se zabývalo také novým programovým obdobím a představilo potenciální možnosti spolupráce, které budou podporovány v rámci příhraničního regionu. 

„Podařilo se domluvit navazující spolupráce v Plzeňském kraji a příhraničních oblastech Bavorska. Během zasedání vznikly nové podněty pro směr, kterým bychom se měli ubírat v novém dotačním období a využít tak více potenciál našeho společného regionu,“ popsal Milan Edl, bývalý děkan Fakulty strojní, který u zrodu Internacionální průmyslové rady stál.

Profesor Peter Firsching se svým týmem z Technische Hochschule Deggendorf pak doplnil zasedání přednáškou z oblasti flexibility ve výrobě, která má významné uplatnění v průmyslových podnicích a nabízí možnost pro další rozvoj.

Internacionální průmyslová rada vznikla ve spolupráci s Technische Hochschule Deggendorf a jejím cílem je napomoci snížit převis nedostatku technicky vzdělaných lidí v příhraničním regionu a rozšířit povědomí o trhu práce u věkové skupiny 15–29 let. Zasedá dvakrát do roka a zástupci jednotlivých zapojených skupin se v ní společně zabývají aktuálními tématy, jak by měl vypadat profil absolventa vysoké a střední školy. Při každém zasedání se na danou problematiku pohlíží z různých úhlů a jednotlivé výsledky se dále rozvíjejí na několika úrovních. Rada tak vytváří prostor pro sdílení zkušeností a rozvoj v rámci celého regionu na úrovni vysokých škol, průmyslových podniků, odborových svazů, klastrů, hospodářských komor a zástupců středních škol.

Vznik rady byl umožněn díky finančním prostředkům Programu přeshraniční spolupráce Česká republika - Svobodný stát Bavorsko Cíl EÚS 2014-2020.

Fakulta strojní

Eva Krauzová

19. 10. 2022