Okraje společnosti, okraje pozornosti nebo okraje chleba hledá přehlídka mladého umění Pokoje

Studující Veřejnost Výstava

Část barokního paláce Hrzánů z Harasova v Celetné ulici v Praze se na deset dní stane domovem mladého umění a designu. V pátek 11. listopadu tu začal jedenáctý ročník přehlídky mladého umění Pokoje, nad níž spolu s dalšími vysokými školami převzala záštitu Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara.

Site-specific výstavy se účastní kolektivy ze třinácti vysokých škol z celé republiky a letos poprvé také studentky a studenti zahraničních uměleckých škol z Německa, Polska, Maďarska a Slovenska. Přehlídka nabízející neotřelý vhled do témat nejmladší generace umělců a umělkyň bude v Paláci Hrzánů z Harasova k vidění až do 20. listopadu. 

Jak název přehlídky mladého umění napovídá, účastníci z řad studentů a studentek uměleckých oborů kreativně přetvářejí jednotlivé pokoje a další zákoutí historického paláce. Výstavu tak tvoří více než tři desítky dočasných uměleckých instalací, které svébytným jazykem vypráví palčivá témata současné mladé generace – ať už jde o tematiku postavení LGBTQ menšiny, situaci v Íránu, klimatickou krizi, válku na Ukrajině nebo postupující digitalizaci a nástup umělé inteligence do našich životů. Některým instalacím je ale vlastní především humor a nadsázka. Do otevřené výzvy se letos přihlásilo 60 uskupení z uměleckých škol z celé republiky, do kurátorského výběru se v závěru dostaly projekty reprezentující třináct institucí. Novinkou letošního ročníku je účast studentů a studentek čtyř zahraničních vysokých škol – Maďarské univerzity výtvarného umění, Akademie výtvarných umění ve Varšavě, Akademie umění v Banské Bystrici a Bard College z Berlína. 

Společné téma Okraje tvoří zastřešující rámec přehlídky a vystavujícím sloužilo jako odrazový můstek a prvotní inspirace, ve zpracování svých pokojů ale měli zcela volnou ruku. Výsledkem je pestrý soubor rozličných způsobů vnímání a přístupů, který nabízí cenný vhled do uvažování, předmětů zájmu i obav nejmladší generace umělců a umělkyň,” říká programová ředitelka Pokojů Kamila S. Huptychová.

V Paláci Hrzánů z Harasova jsou k vidění pokoje, které svými instalacemi zaplnily dva ateliéry Sutnarky. Ateliér Environmentální design pro architekturu ve svém pokoji reaguje na současnou klimatickou krizi i na to, jak málo času už nám zbývá. "Na okraji, na kterém se právě nacházíme, máme možnost ještě něco změnit, zmírnit ekologickou katastrofu, kterou prožíváme, a “nepřepadnout” přes okraj. Problematika je důvtipně znázorněna kovovou plochou, která představuje Zemi. Jde o historické přirovnání k době před několika sty lety, kdy veřejnost popírala tvrzení o tom, že Země je kulatá. Dnes nám to přijde absurdní, ale popírání environmentální krize je podobně slepé, davové jednání, na které se snažíme poukázat," uvádí ve svém popisu instalace studentky a studenti.

"Nevidím doprava, nevidím doleva" – takový je název pokoje, který připravily studentky ateliéru Grafický design a digitální média. Pokojem reagují na projevy extremismu. Stěny jsou pokryty replikami demonstračních bannerů a výroky z historie i současnosti. "Naším cílem je jasné vymezení a připomenutí historie, která by se neměla opakovat. Pokoj je zúžen od vchodu z obou stran, uprostřed pokoje vzniká "zlatá střední cesta". Pocit stísnění, obtížné orientace a nemožnosti volného pohybu symbolizuje odvrácené strany krajně orientovaných ideologií. Na konci uličky najdeme nápis "nevidím doprava, nevidím doleva" jako odkaz na neschopnost dívat se kolem sebe a přímočarost, což vnímáme jako typický znak extremisticky orientovaných jedinců," popisují autorky site-specific instalace.

V rámci vernisáže výstavy proběhla před Palácem Hrzánů performance "Dejte nám pokoj!" studentek a studentů ateliéru Nová média.


Foto: Pavlína Lindová

Galerie


Po nás potopa - autoři: Anna Malečková (2. r. BcA.), Leila Tolarová (2. r. MgA.), Jan Strecker (2. r. MgA.), Jan Popelka (2. r. MgA.), Eliška Anežka Vořechovská (2. r. MgA.)

"Nevidím doprava, nevidím doleva" - autorky: Lenka Horká (1. r. MgA.), Kristýna Míčanová (2. r. MgA.), Kristýna Dufková (2. r. MgA.), Lívia Galeková (2. r. BcA.)

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

15. 11. 2022