Hasičky mají zlato, hasiči stříbro. ZČU sbírala medaile na akademickém mistrovství v Ostravě

Sport Studující Úspěchy

Západočeská univerzita v Plzni vyslala na Otevřené akademické mistrovství ČR v požárním sportu dva devítičlenné týmy. Oba uspěly.

Členkám a členům Fire teamu Západočeské univerzity v Plzni se na Otevřeném akademickém mistrovství ČR v požárním sportu v Ostravě zadařilo. Hasičky na šampionátu, který se konal 10. a 11. května, nenašly přemožitelky a do západočeské metropole se vrátily se zlatými medailemi, zatímco jejich mužští kolegové získali stříbro.

Mistrovství se skládá ze čtyř náročných disciplín. S výstupem na věž, 100 metrů překážek, štafetou 4x100 metrů a královskou disciplínou požární útok si ale oba týmy ze ZČU poradily. Celkové vítězství podpořil individuální výkon závodnic a závodníků v jednotlivých disciplínách.

Akademickými mistryněmi se staly Aneta Čechurová (FZS), Adéla Kabourková (FPE), Štěpánka Kleinová (FPE), Kristýna Kulhánková (FF), Lucie Ledvinová (FPE), Barbora Svitáková (FZS), Kateřina Škalová (FPE), Jana Třeštíková (FZS) a Lucie Tůmová (FZS).

Vicemistry jsou Tomáš Čížek (FEL), Jakub Hájek (FST), Filip Hemza (FPE), Filip Kejval (FAV), Pavel Krýsl (FEL), Ondřej Kubeš (FST), Martin Šustr (FST) a Ondřej Vlček (FST).

„Do Ostravy mohly jet maximálně devítičlenné týmy, oba jsme naplnili i přesto, že někteří studenti se ze studijních důvodů nemohli zúčastnit. Celý Fire Team má 27 členů,“ říká odborný asistent katedry tělesné výchovy a sportu Fakulty strojní Jiří Valachovič, který má hasiče na starost.

Na otevřeném mistrovství ale startovaly také střední školy, a tak jel do Ostravy z Plzně ještě tým Střední průmyslové školy dopravní. Dokonce stejným autobusem jako univerzitní výprava, což si obě strany pochvalovaly. „Kluci a holky s námi jeli letos poprvé a bylo to fajn. Naši jim radili, vysvětlovali, co a jak. Třetí místo dopravce nakonec uniklo jen těsně,“ oceňuje Jiří Valachovič výkon středoškoláků.

Co budě dál? „Kdyby to vyšlo, v září bychom rádi jeli na mistrovství světa do Bulharska, ženský tým by tam podle mě měl velkou šanci na úspěch. Náš Fire Team je skvělá parta lidí. Všichni se scházejí k pravidelným tréninkům i individuálně, a to je důvod, proč vyhrávají,“ dodává Jiří Valachovič.

Galerie


Celouniverzitní

Pavel KORELUS

17. 05. 2023