Nejkrásnější české knihy roku 2022 jsou ze Sutnarky

Soutěž Studující Úspěchy

Porotce zaujala kniha Ode to Metamorphosis a písmové vzorníky Quin, jejichž autorkami jsou studentky ateliéru Grafický design a vizuální komunikace.

V Centru architektury a městského plánování v Praze byly slavnostně předány ceny za nejlepší knižní design roku 2022. Druhé a třetí místo ve studentské kategorii získaly studentky plzeňské Sutnarky.

Soutěž Nejkrásnější česká kniha roku pořádají Muzeum literatury a Památník národního písemnictví ve spolupráci s Ministerstvem kultury ČR. Porota složená z grafických designérů, ilustrátorů, teoretiků umění i tiskařů pravidelně oceňuje ty nejkrásnější v sedmi kategoriích podle žánrů. Hodnotí grafické, ilustrační a polygrafické zpracování knih vydaných v českých nakladatelstvích a vytištěných v českých tiskárnách za poslední kalendářní rok.

V kategorii Studentské práce posluchačů výtvarných a polygrafických škol letos uspěly studentky magisterského stupně studia ateliéru Grafický design a vizuální komunikace na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara. Uyanga Undarmaa byla oceněna druhým místem za knihu Ode to Metamorphosis, Kamila Tučková obsadila třetí příčku díky písmovým vzorníkům Quin. Obě práce jsou zároveň jejich diplomovými pracemi.

Slavnostní vyhlášení výsledků doprovodila přednáška o grafickém designu Down the Rabbit Hole od renomovaného grafika Radima Peška, který působí v Londýně. Po vystavení v Centru architektury a městského plánování poputují vítězné knihy na mezinárodní soutěž knižního designu, objeví se na přehlídce Designblok a na tuzemských i zahraničních výstavách a veletrzích.

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Martin Bečan

01. 06. 2023