ZČU přivítala delegaci z Tchajpejské ekonomické a kulturní kanceláře

International Spolupráce Univerzita

Členové tchajwanské delegace se zúčastnili jednání s rektorem Miroslavem Lávičkou a zástupci pěti součástí ZČU, navštívili výzkumné centrum NTIS Fakulty aplikovaných věd, Fakultu designu a umění Ladislava Sutnara a prohlédli si laboratoře výzkumného centra NTC.

„Vítejte zpět na Západočeské univerzitě v Plzni,“ pozdravil rektor Miroslav Lávička delegaci Tchajpejské ekonomické a kulturní kanceláře (Taipei Economic and Cultural Office – TECO), kterou vedl J. E. Liang-Ruey Ke, nejvyšší zástupce Tchaj-wanu v ČR. Ten společně s  tamním ředitelem oddělení pro vědu a technologie Hong-Wei Yenem totiž navštívil ZČU přibližně před rokem, kdy se seznámil především s odborným zaměřením a aktivitami výzkumného centra RICE Fakulty elektrotechnické.   

Důvodem letošní návštěvy, která se konala ve čtvrtek 29. června, tak bylo pokračování v započatých jednáních, z nichž některá proběhla i při nedávné cestě delegace ZČU v čele s rektorem Miroslavem Lávičkou na Tchaj-wan, a také představení dalších odborných pracovišť ZČU. Za univerzitu se proto společného setkání zúčastnili společně s rektorem Miroslavem Lávičkou také ředitel výzkumného centra NTC Petr Kavalíř, děkan Fakulty aplikovaných věd Miloš Železný, děkan Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Vojtěch Aubrecht, proděkan Fakulty elektrotechnické Jan Michalík, projektový manažer Sutnarky Arnošt Marks a vedoucí katedry technologie obrábění Fakulty strojní Miroslav Zetek. 

Tématem společného jednání zástupců ZČU byla možná spolupráce s Tchaj-wanem v oblasti vývoje polovodičových čipů a jejich aplikací, především se společností TSMC, jedním z největších výrobců polovodičových čipů, který zvažuje výstavbu továrny v Drážďanech. Vzhledem ke své poloze vnímá ZČU tento záměr TSMC jako příležitost zapojit se do vybraných aktivit tohoto závodu a stát se součástí plánovaného konsorcia spolupracujících firem a institucí.

Na jednání tak rektor Miroslav Lávička popsal spolupráci ZČU s německými firmami a univerzitami. Proděkan Fakulty elektrotechnické Jan Michalík přiblížil aktivity výzkumného centra RICE v oblasti čipových technologií, ředitel výzkumného centra NTC Petr Kavalíř představil výzkum a vývoj nových materiálů a zmíněny byly také některé projekty výzkumných center NTIS a RTI. 

Zaznělo mimo jiné, že ZČU, která má aktuálně uzavřenou smlouvu o spolupráci s jedenácti tchajwanskými univerzitami, má zájem také na dalším rozšiřování meziuniverzitních vztahů v oblasti výuky i výzkumu a vývoje. „Vážíme si partnerství s univerzitami na Tchaj-wanu a samozřejmě máme zájem je dále rozvíjet. Právě minulý týden byla podepsána nová smlouva o spolupráci, a to se Southern Taiwan University of Science and Technology,“ připomíná rektor Miroslav Lávička. 

„Pokud jde o tchajwanské firmy, které působí v Evropě, je pro ně důležité nejen zaměření a možnosti univerzity, s níž spolupracují, ale také infrastruktura města a regionu,“ zmiňuje rektor Miroslav Lávička jedno ze sdělení zástupců TECO. „S ohledem na to budeme postupovat dále a pokračovat v našich jednáních. Spolupráce s Tchaj-wanem je pro nás jedinečná příležitost k dalšímu rozvoji,“ dodává.  

Po jednání na rektorátu navštívili členové tchajwanské delegace výzkumné centrum NTIS Fakulty aplikovaných věd, za doprovodu děkana Vojtěch Aubrechta se seznámili s Fakultou designu a umění Ladislava Sutnara a svoji návštěvu ZČU uzavřeli ve výzkumném centru NTC, kde jim ředitel Petr Kavalíř a vědečtí pracovníci představili laboratoře a vybrané výzkumné programy.    

Galerie


Celouniverzitní

Šárka Stará

30. 06. 2023