Pedagogická fakulta se připravuje na cestu k inkluzi

Od září letošního roku běží na Fakultě pedagogické ZČU v Plzni tříletý projekt Cesty k inkluzi, do něhož je zapojeno osm dalších partnerů.

Projekt je zaměřen na podporu zavádění praxe inkluzivního vzdělávání do běžných škol, a to komplexním způsobem a v širších souvislostech, tedy včetně podpory žáků se speciálními vzdělávacími potřebami ve škole i v mimoškolním prostředí, spolupráce rodičů se školou a sociálními službami, podpory a vzdělávání učitelů a dalších pedagogických pracovníků, poskytování poradenských služeb ve školách, sdílení zkušeností dobré praxe, ale i zkvalitňování přípravy studentů učitelských oborů na pedagogické fakultě v Plzni.

Do projektu je spolu s fakultou zapojeno sedm základních škol a jedna nestátní nezisková organizace z Plzeňského kraje. Zástupci všech partnerů a členové projektového týmu se setkali na slavnostní zahajovací pracovní schůzce 13. září v prostorách katedry pedagogiky, které se zúčastnil i děkan fakulty Miroslav Randa.

Projekt Cesty k inkluzi s registračním číslem CZ.02.3.61/0.0/0.0/15_007/0000166 aplikuje změny paradigmatu v přístupu k žákům s potřebou podpůrných opatření při respektování odlišností i práva každého dítěte na vzdělávání ve škole hlavního vzdělávacího proudu. Cílem je prevence školní neúspěšnosti znevýhodněných dětí a posílení spolupráce mezi školami, rodinami a neziskovými organizacemi. Budou realizovány kroužky a doučování pro žáky, vzdělávací kurzy pro pedagogy, workshopy pro rodiče, posíleny služby školních poradenských pracovišť, podpořeno sdílení dobré praxe.

Fakulta pedagogická

26. 09. 2016