Letní škola čar a kouzel na Fakultě pedagogické: Když se děti stanou na pár dní kouzelníky

Další vzdělávání Studující Veřejnost

Nezapomenutelné zážitky si odnesli účastníci Letní školy čar a kouzel, která se uskutečnila od 17. do 21. července na Fakultě pedagogické ZČU. Dvanáct dětí ve věku od 7 do 12 let zavedl příměstský vzdělávací tábor do světa magie, inspirovaného slavnou sérií o kouzelnické škole v Bradavicích.

„Hlavním cílem tábora bylo nejenom nabídnout dětem zábavnou a atraktivní letní aktivitu, ale také rozvíjet jejich kreativitu, fantazii a sociální dovednosti. Celý tábor byl koncipován tak, aby dětem umožnil poznávat nové přátele, prozkoumávat své schopnosti a objevovat radost z učení nových věcí,“ říká Michal Švec z fakultního spolku Přestávka, který tábor organizoval.

Hned na začátku byly děti rozděleny do tří kolejí, které sbíraly body a soutěžily mezi sebou. Každý den tábor nabízel pestrý program plný lekcí magie, pokusů a dobrodružství. Děti si vytvářely a vybíraly kouzelnické hůlky, mluvily hadím – německým – jazykem, objevovaly magické experimenty s fyzikou, ale také si vytvořily vlastní živé ekosystémy, které si odnesly na památku domů. Aktivit však bylo mnohem více. Nechyběla ani zaklínadla, která si jednotlivé koleje osvojily např. při prozkoumávání labyrintu fakulty a dešifrování nejrůznějších kódů. 

Součástí programu bylo i několik výletů – děti poznaly dřevěné přátele v Západočeském muzeu loutek, objevovaly tajemství akvarijních a terarijních tvorů v expozici Akva Tera plzeňské zoologické zahrady, ale především se vydaly po stezce za dobrodružstvím, jejímž cílem byla pomoc Albusi Brumbálovi.

„Bylo úžasné vidět, jak se děti do tábora plně zapojily a s nadšením přijímaly nové výzvy. Společně jsme prožili nezapomenutelné okamžiky, které nám všem zůstanou v srdci,“ dodává Michal Švec.

Letní tábor na Fakultě pedagogické se po úspěšném premiérovém ročníku v roce 2022 konal letos podruhé. Proběhl pod záštitou FPE v rámci výročí ¾ století vysokoškolského vzdělávání učitelů v Plzni. Organizace se ujali studující z fakultního spolku Přestávka.

Podle Michala Švece ze spolku Přestávka je letní škola skvělým příkladem toho, jak může být vzdělávací aktivita nejen poučná, ale i naplněná radostí, fantazií a kamarádstvím. 

Galerie


Fakulta pedagogická

Šárka Stará

24. 07. 2023