Tři dny s mapami na 25. kartografické konferenci

Konference Přednáška Seminář

Fakulta aplikovaných věd hostila další ročník tradiční akce, která podporuje spolupráci odborné i laické veřejnosti.

Od 5. do 7. září se v Plzni konala 25. kartografická konference, kterou organizovala Česká kartografická společnost (ČKS) společně s katedrou geomatiky Fakulty aplikovaných věd Západočeské univerzity. Třídenní akce zaznamenala velmi kladný ohlas a otevřela nové výzkumné otázky v oblasti odpovědné kartografie.

Téma odpovědné kartografie se prolínalo celou konferencí – pro její organizaci nebyl dohromady použit ani kilogram papíru, vše bylo především v digitální podobě. Veškeré důležité informace, program či vybrané prezentace byly k dispozici na webových stránkách konference.

Konference se zúčastnilo celkem více než 115 odborníků, odbornic i nadšenců z oblasti geodézie, mapování, kartografie, geomatiky a geoinformatiky. První den se konaly dva předkonferenční workshopy, v jejichž prvním bloku se řešilo téma interaktivního modelování dopravy pomocí webové aplikace, druhý blok se zabýval platformami HUB4Everybody a Map Whiteboard. Po zbylé dva dny probíhaly odborné přednášky, které uváděla krátká přivítání děkana Fakulty aplikovaných věd Miloše Železného, předsedy ČKS Václava Talhofera, vedoucího katedry geomatiky Karla Janečky a předsedy organizačního výboru Otakara Čerby. Přednáškám předcházelo udělení ceny Mezník geomatiky za dlouhodobý přínos a rozvoj geomatiky na Západočeské univerzitě v Plzni, kterou získal doc. Jiří Šíma.

Odborný program, rozdělený do sedmi sekcí, pokrýval širokou škálu témat z oblasti kartografie od historické přes webovou až k moderním trendům v kartografii. Pozitivního hodnocení se dočkal nejen odborný, ale i volnočasový program. Pro všechny byl totiž kromě orientačního běhu připraven i společenský večer v Kalikovském mlýně. "Dvacátá pátá kartografická konference byla úžasnou událostí. Nejenom, že jsem se dozvěděl mnoho nových informací, ale také jsem navázal nové kontakty s odborníky z Česka i Slovenska," uvedl jeden z účastníků.

V rámci konference jsme byli díky prezentovaným příspěvkům svědky toho, jak se vyvíjí digitální technologie v kartografii, jak se poučit z minulosti a také toho, jak implementovat získané znalosti do budoucího udržitelného rozvoje společnosti, která se opírá o kvalitní vzdělání. To vše založené na mapách jako společném jazyku, který je vhodný pro kooperaci nejen odborníků, ale i laické veřejnosti,“ dodává předseda organizačního výboru Otakar Čerba.

„Organizační výbor konference děkuje účastníkům za vysokou účast a za jejich pozitivní ohlasy na její celý průběh. Více informací ke konferenci lze stále najít na jejích webových stránkách 25kk.zcu.cz, dodává Pavel Hájek, člen organizačního výboru z katedry geomatiky.

Kartografická konference je událostí opakující se zpravidla každé dva roky, která spojuje dohromady odborníky, studenty a nadšence v oblasti kartografie, geomatiky a geoinformatiky. Cílem konference je prezentovat nové poznatky, diskutovat o aktuálních tématech a podporovat spolupráci nejen mezi odbornou veřejností, ale taktéž mezi odborníky a veřejností.

Galerie


Fakulta aplikovaných věd

Pavel Hájek

26. 09. 2023