Po technicky vzdělaných lidech je poptávka, potvrdil si student při pracovní stáži ve Westinghouse

International Studium Studující

Tomáš Kadavý a Petr Vastl z katedry energetických strojů a zařízení Fakulty strojní ZČU byli mezi pěti českými studujícími, kteří v létě nabírali zkušenosti v Americe. "Westinghouse Electric Company určitě dostála své pověsti," říká první jmenovaný v krátkém rozhovoru.

Velvyslanec USA v České republice Bijan Sabet přijal tento týden pětici českých studujících, kteří v říjnu absolvovali šestitýdenní pracovní stáž v americké centrále Westinghouse Electric Company. Cenné zkušenosti od celosvětového lídra v oblasti jaderného průmyslu čerpali i Tomáš Kadavý a Petr Vastl, dva studenti Fakulty strojní Západočeské univerzity v Plzni.

Tématem setkání na ambasádě, kterého se zúčastnil také rektor ZČU Miroslav Lávička, byla podpora technického vzdělávání v Česku. Studenti při něm ocenili kvalitu českého technického vzdělávacího sektoru, rektor apeloval na vyšší podporu vzdělávání jaderných odborníků ze strany státu, ale i dalších institucí, které mohou vzbudit zájem o obor, jehož absolventy bude Česko brzy potřebovat.


Na stáž jsme se zeptali Tomáše Kadavého, studenta 1. ročníku navazujícího studia oboru Stavba jaderně energetických zařízení. 


Spojené státy jste před odjezdem na pracovní stáž znal jako student, ale ne z pohledu zaměstnance. Co nejdůležitějšího jste se během pobytu dozvěděl a jak to ovlivní vaši budoucnost?

Určitě jsem si potvrdil, že energetika je super sektor, ve kterém se zvládne uplatnit široká škála lidí a člověk si opravdu může najít pozici, která mu vyhovuje. Takových pozic může vyzkoušet více, a přitom stále zůstává ve stejné společnosti. Důležité je také vědět, že není problém se uplatnit v zahraničí. Po technicky vzdělaných lidech je poptávka, svět máme (bohudík) otevřený, tak proč toho nevyužít již během studia?

Jak jste se ke stáži vlastně dostal?

Zahlédl jsem propagační leták na univerzitě. Poté jsem to na nějakou dobu pustil z hlavy, ale když se blížil deadline podání přihlášky, tak se mi o tom zmínil i vedoucí našeho studijního programu, pan doktor Zdebor. Vysvětlil mi nějaké detaily, a hned poté jsem přihlášku podal.

Splnil Westinghouse vaše představy? Dostál své pověsti?

Ano, určitě. V mnohém je dokonce i předčil. Rozhodně to nebyl typický „americký korporát“, jaký je možno vidět v některých filmech. Pokaždé, když jsem potřeboval něco vysvětlit, si kolegové nebo nadřízení našli čas. Pracovní doba byla flexibilní, do určité míry šlo i pracovat z hotelu nebo si v půlce dne vzít pauzu na cvičení či relax ve firemní posilovně nebo sauně a odpoledne pracovat o něco déle. Vše bylo na domluvě, kolegové byli velmi vstřícní a pozitivní a brali nás jako sobě rovné. Prostory firmy byly hezké, moderní, a cítil jsem se tam dobře. Dokonce jsme byli přizváni na několik zajímavých porad, kde se podrobně řešil vývoj jednoho z nových produktů, které Westinghouse nabízí. Kolegové nás také vzali na řadu exkurzí.

Do Westinghouse se nedostane každý, ale nabídek stáží bude po celém světě řada. Proč by měli na stáž jet i ostatní?

No, nevím, zda je k dispozici tolik nabídek stáží na stejné úrovni. Podmínky, které nám firma Westinghouse dala, byly naprosto luxusní. Nejen, že nám zařídila dopravu, ubytování a pomoc s vízem, stáž byla placená, ale hlavně – je to příležitost vyzkoušet si práci pro světově známou a uznávanou společnost, jednu z největších v oblasti jaderné energetiky.

Stáže jsou ale příležitost nabrat zkušenosti, získat nové kontakty, přátele… Prostě nevidím jediný důvod, proč nejet.

Když se vrátíme z USA na ZČU, co vás čeká v tomto akademickém roce?

Čeká mě spousta předmětů specializovaných pro můj obor a také výběr tématu diplomové práce. Rozvrh je dost plný, ale nějaký volný čas mám, tak bych se chtěl po bakalářských státnicích a létě plném práce a cestování plně soustředit na sebe a své nejbližší, najít si více času na sport a samozřejmě také na studium.

Galerie


Setkání s velvyslancem USA v České republice

student Tomáš Kadavý

Fakulta strojní

Pavel KORELUS

25. 10. 2023