Plzní za univerzitou. Dvoudenní akce zvala k návštěvě památek i střech v kampusu ZČU

Univerzita Veřejnost

V pátek 10. a v sobotu 11. listopadu nabídla Západočeská univerzita v Plzni program s podtitulem Za památkami ZČU a Na střechy ZČU. To vše v rámci kampaně Formujeme Plzeň, která ukazuje univerzitu jako přirozenou součást krajské metropole.

Západočeská univerzita a Plzeň k sobě neodmyslitelně patří. V aktuálním akademickém roce to připomíná kampaň Formujeme Plzeň, kterou veřejnost potkává v ulicích, a v závěru druhého listopadového týdne to doložila dvoudenní akce Plzní za univerzitou.

Páteční cesta centrem krajské metropole i sobotní pozvání na střechy budov v kampusu se setkaly s velkým zájmem. Nepokazilo ji ani počasí.

Skupina registrovaných zájemkyň a zájemců se v pátek 10. listopadu vydala na tříhodinovou procházku s podtitulem Za památkami ZČU. Vedl ji architekt Petr Domanický ze Západočeské galerie v Plzni. Trasa? Fakulta pedagogická, Fakulta filozofická, Fakulta právnická, Fakulta zdravotnických studií – čtyři fakulty, čtyři sídla děkanátů v památkově chráněných budovách. Petr Domanický přítomné seznámil nejen s historií jednotlivých objektů, ale vše zasadil do historických souvislostí, a tak se posluchačky a posluchači kromě zajímavostí o univerzitních budovách dozvěděli také mnoho informací o proměnách Plzně.

V budově Fakulty pedagogické se výklad odehrál v prostorách auly – bývalé kaple, v budově Fakulty právnické zase v posluchárně, jež bývala vzorkovou prodejnou hornobřízských keramických závodů, což dodnes připomínají barevné obkladačky na chodbě a falešný ukázkový krb uvnitř. Na Fakultě zdravotnických studií se hlavní architektonickou hvězdou stalo honosné schodiště.

Poutavou přednášku Petra Domanického odměnili přítomní potleskem, jako poděkování za účast dostali novou propagační tiskovinu ZČU a pozvání na následující den.

Sobotní akce s podtitulem Na střechy ZČU zvala veřejnost do kampusu ZČU na Borech a nabídla jim nevšední pohled nejen na univerzitní areál, ale také na celou krajskou metropoli. Zpřístupnila jim totiž střechy Fakulty aplikované, Fakulty elektrotechnické i Fakulty strojní. V sedmém, osmém a šestém nadzemním podlaží na ně kromě výhledu čekaly také přednášky.

Na Fakultě aplikovaných věd hovořil o stavbě její hlavní architekt Jiří Opl, na Fakultě elektrotechnické přednášel architekt Daniel Němeček, jehož otec Pavel celý kampus navrhl a s nímž později také spolupracoval, a na Fakultě strojní, kde jsou dva chytré včelí úly, se výkladu ujali Jan Zdebor z katedry energetických strojů a zařízení a s ním Pavel Mach, který včelí úly opatřuje moderními technologiemi.

Dohromady všechny střechy navštívilo více než 600 lidí. Neodradilo je ani počasí – za deště, který provázel přednášku Daniela Němečka, všichni přesunuli do vestibulu u východu na střechu.

Další možnost k návštěvě budov ZČU, především tedy jejich interiérů, nabídne 30. ledna den otevřených dveří všech fakult.

Galerie


Celouniverzitní

Pavel KORELUS

13. 11. 2023