Na tři sta lidí zavítalo o víkendu na FAV. Přilákal je Týden Akademie věd ČR

Festival Univerzita Veřejnost

Z celého Plzeňského kraje byla Fakulta aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni jedinou participující institucí na největším vědeckém festivalu v ČR.

Fakulta aplikovaných věd (FAV) v sobotu 11. listopadu otevřela své dveře návštěvnicím a návštěvníkům, kteří využili nabídky bohatého programu, jímž se FAV prezentovala v rámci festivalu Týdne akademie věd ČR.

Největší vědecký festival v České republice se konal od 6. do 11. listopadu 2023 a zahrnoval přednášky, workshopy, výstavy a další aktivity napříč republikou. Z celého Plzeňského kraje byla FAV jedinou participující institucí. Více než tři sta příchozích nejen z Plzeňského, ale také Středočeského či Karlovarského kraje využilo možnosti prohlédnout si prostory fakulty a výzkumného centra NTIS. Do programu festivalu se FAV mj. zapojila čtyřmi přednáškami. Kolegové a kolegyně z katedry Informatiky a výpočetní techniky a z katedry fyziky hovořili na téma umělé inteligence, chatbotů, nanomateriálů a nanotechnologií. Důkazem, že se stále jedná o aktuální téma, bylo velké množství dotazů z řad publika. Kolegové z katedry fyziky po celou dobu konání akce prováděli fyzikálními laboratořemi.

Katedra geomatiky připravila teodolity, které bohužel kvůli nepřízni počasí nemohly být umístěné na střeše, ale musely být postavené uvnitř budovy. I tak se ale bylo možné teodolity podívat na vrch Krkavec nebo na chotíkovskou spalovnu a zjistit, o čem geomatika vlastně je. Katedra kybernetiky výjimečně při této příležitosti otevřela pro veřejnost takzvaný skleník, kde student doktorského studia představil roboty, jež lze využít v průmyslu, a ukázal, co vše se skrývá pod pojmem kybernetika.

V rámci doprovodného programu zavítal na FAV i robotický pes SPOT od firmy Boston Dynamics, návštěvnice i návštěvníci si mohli užít výhled ze střechy fakulty nebo navštívit mobilní planetárium, které k nám dovezli zaměstnanci rokycanské hvězdárny a planetária.

Děkujeme všem, kteří k nám vážili cestu, a velké díky všem kolegům a kolegyním, díky nimž se akce vydařila.

Galerie


Fakulta aplikovaných věd

Martina Batková

15. 11. 2023