Fakulta elektrotechnická představuje novou laboratoř průmyslové robotiky

Studium Studující

Automatizace a robotika – budoucnost nejen technických oborů. Připravit studující pro jejich budoucí úspěšnou profesní kariéru je hlavním cílem FEL ZČU. Nově otevřená laboratoř robotiky vytvořená ve spolupráci se strategickými partnery a klíčovými dodavateli je dalším krokem k dosažení tohoto cíle.

V úterý 9. ledna 2024 proběhlo oficiální představení nově otevřené laboratoře průmyslové robotiky partnerům Fakulty elektrotechnické ZČU (FEL). Zúčastnili se ho zástupci strategických partnerů FEL a významných dodavatelů vybavení laboratoře, jmenovitě Rohde & Schwarz, Valeo, ZF Engineering, generální dodavatel vybavení laboratoře ABB, dodavatel Zimmer a partner Konplan. Mezi hosty pak nechyběli například Vítězslav Lukáš, generální ředitel ABB pro Českou republiku a ředitel divize Robotika a automatizace pro celou Evropu, nebo Roman Majerský, jednatel společnosti Zimmer s.r.o., dceřinné společnosti Zimmer Group. 

Nová laboratoř robotiky nabízí studentům a studentkám nejen možnost rozvíjet technické myšlení a realizovat vlastní nápady v oblasti robotiky, ale také experimentovat s nejmodernějšími kolaborativními roboty současnosti, zkoumat možnosti automatizace a získávat praktické zkušenosti, čímž se lépe připraví na svou budoucí profesní kariéru. 

V úvodním slovu se děkan Zdeněk Peroutka zaměřil na téma „Robotika na FEL – současný stav a strategický plán na příštích 10 let“ a představil cíle a plány fakulty v oblasti průmyslové robotiky. Součástí představení laboratoře průmyslové robotiky byly i praktické ukázky všech robotických systémů, které má nová laboratoř k dispozici. Nechyběly mezi nimi kolaborativní roboty GoFa od ABB, vybavené grippery od Zimmer Group, dvouruký robot YuMi od ABB nebo transportní systém XPlanar od společnosti Beckhoff

Zdeněk Kehl, vedoucí nové laboratoře, poté podrobně vysvětlil hlavní důvody, proč byla laboratoř vybudována: „Hlavním záměrem je rozšířit možnosti studijních zaměření, což souvisí i s plánovaným novým předmětem Robotika od akademického roku 2024/2025. Laboratoř bude sloužit také k podpoře výuky studujících středních škol, a to v rámci akcí jako např. ScienceFEL, která se v loňském prosinci konala právě v nově otevřené robotické laboratoři.“ Zařízení laboratoře jsou k dispozici rovněž pedagogům středních škol pro podporu vzdělávání v oblasti průmyslové robotiky. Nová laboratoř tak poskytne širokou škálu příležitostí více cílovým skupinám.  

„Jsme potěšeni, že jsme měli příležitost setkat se s našimi průmyslovými partnery, diskutovat o budoucích cílech a společně slavnostně představit naši novou laboratoř,“ dodal závěrem děkan Zdeněk Peroutka. 

Laboratoř bude široké veřejnosti přístupná i během Dne otevřených dveří, který se na ZČU koná v úterý 30. ledna 2024 od 8 do 15 hodin. Přijďte se podívat!

Galerie


Fakulta elektrotechnická

Kateřina Newton

15. 01. 2024