Vstup: zdarma
Určeno pro: studující, zaměstnanci, veřejnost
Kontakt: knihovna@uk.zcu.cz, +420 377 637 700
Téma stravování a každodennosti obecně je ve výzkumu literární fantastiky zpravidla opomíjeno, přestože nám o podstatě fikčních světů (a zejména jejich vztahů s aktuálním světem) může prozradit mnohé. Například stravování se v některých českých (i zahraničních) fantastických prózách objevuje nejméně od první poloviny dvacátého století, kdy během studené války sloužilo jako ukazatel společensko-politické převahy jedné velmoci nad druhou. Na druhé straně se symbolika jídla (zejména masa) objevuje i v science fiction protirežimní, tedy zejména dystopické. Smyslem přednášky je stručný přehled vegetariánských a zrcadlově k nim kanibalistických tendencí v sociokulturním kontextu, zejména však ve světové a české science fiction literatuře.
Mgr. Přemysl Krejčík, Ph.D. studoval na FF Univerzity Pardubice, nyní působí na Západočeské univerzitě v Plzni. Vedle toho také pracuje pro nakladatelství Prostor. V psaní o literatuře se věnuje převážně české fantastice, které věnoval několik studií a dvě monografie, naposledy knihu Budovat ráj – Bourat peklo: Odraz totality v utopii, dystopii a dieselpunku (2023). Ve vlastní beletristické tvorbě píše poezii i prózu, za román Malej NY (2019) byl nominován na Cenu Jiřího Ortena. Letos na jaře vyjde jeho pátý román Rochus. Je členem Asociace spisovatelů a bývalým šéfredaktorem literární revue Partonyma.
Univerzitní knihovna |
Jakub Pokorný |
20. 03. 2024, 17:00 |