Studující katedry románských jazyků FF strávili stáž v Českém centru v Paříži

International Spolupráce Studující

V Českém centru se Eva Martincová a David Kardian věnovali organizaci vernisáží, koncertů či jiných projektů, psali články na internetové stránky nebo byli k dispozici umělcům, kteří spolupracovali s centrem.

Eva Martincová a David Kardian z 2. ročníku Fakulty filozofické ZČU, kteří se věnují studiu francouzského jazyka na katedře románských jazyků, vyjeli v roce 2023 na čtyřměsíční stáž do Českého centra v Paříži na rue Bonaparte. Podíleli se na mnoha zajímavých projektech z oblasti kultury. V Českém centru se věnovali organizaci vernisáží, koncertů či jiných projektů, psali články na internetové stránky, nebo byli k dispozici umělcům, kteří spolupracovali s centrem.

Například v říjnu 2023 se studentka Eva Martincová podílela na organizování výstavy v souvislosti s uvedením knihy Gerarda Lo Monaca, který se inspiroval Ladislavem Sutnarem. V rámci této výstavy se mimo jiné představily práce studentů Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni. Během listopadu a prosince se v Paříži konal festival Photo Saint Germain, do nějž se díky výstavě českých a francouzských fotografek zapojilo i České centrum. V tomto období se v Českém centru uskutečnila také výstava českého uměleckého skláře Jiřího Pačínka, při níž byla představena jeho unikátní skleněná zahrada. 

Student David Kardian pomáhal na jaře 2023 s přípravou loutkového představení Naivního divadla z Liberce, s organizací jazzových koncertů a výstav, na nichž nechyběli umělci jako Kateřina Piňosová nebo Guy Girard.

Oba studující s velkým nadšením vzpomínají na pobyt v Českém centru v Paříži, který by nebyl možný bez finanční podpory Západočeské univerzity i velkorysosti ředitele Českého centra v Paříži, pana Jiřího Hnilici.

Galerie


Fakulta filozofická

Eva Martincová a Lucie Divišová

26. 03. 2024