Automat na pikadory nebo lanovka městem. Apríl studentů FDULS pro dopravní podnik v Budějovicích

Spolupráce Veřejnost

Ateliér průmyslového designu na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara připravil pro Dopravní podnik města České Budějovice (DPMCB) materiál pro aprílový žert.
Prvního dubna si cestující hromadnou dopravou v Českých Budějovicích mohli chvíli myslet, že dopravní podnik plánuje radikální změny ve svých vozech a systému dopravy. Ve zprávě stálo, že se lidi nad Budějovicemi brzy svezou v lanovce a že si v MHD vychutnají kulinářskou raritu. 

„V  rámci pilotní fáze, kterou dopravce spustí během dubna, budou do 5 vozů MHD instalovány automaty na pikadory (párek v rohlíku, pozn. redakce), které jsou nezbytnou součástí kulturního dědictví jihočeské metropole. „Projekt dopravně stravovacích služeb významně posílí komfort MHD, navíc co jiného může představit lépe naši bohatou lokální kuchyni než právě pikadory,“ zdůvodňuje rozšíření služby MHD ředitel DPMCB Slavoj Dolejš. 

Současně DPMCB oznámil zahájení stavebních prací na lanové dráze nad Lannovou třídou, která bude sloužit jako spojnice mezi historickým centrem a nově rekonstruovaným nádražím. Navrhovaná lanovka, která vznikla ve spolupráci s průmyslovým designerem Filipem Špačkem a která vypadá jako čajový šálek, přináší inovativní a pohodlné způsoby pohybu po městě. Sedací část rotuje kolem pevně uchyceného stolu, Lannovu třídu si tak vychutnáte ze všech úhlů. A to včetně toho nahoru, pohledová strana stříšek totiž volně navazuje na výjevy z lanovky na Kleť a evokuje tak víkendovou atmosféru," komentoval autor návrhu Filip Špaček.
   
Aprílový exkurz do budoucnosti dopravy připravil DPMCB ve spolupráci Atelierem průmyslového designu na Fakultou designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni. Další studentské návrhy inovativního pojetí městské hromadné dopravy najdete na instagram.com/fduls_plzen_design a na sociálních sítích DPMCB.

Galerie


Plavba vodním kanálem jako exkurze do budoucnosti dopravy v ČB, Yahm Hanania

Návrh Filipa Špačka na lanovku centrem města.

Návrh Iriny Zenchik: budoucnost dopravy v Českých Budějovicích

Vojtěch Kanta navrhl autobusy na lidský pohon.

Celouniverzitní

tisková zpráva DPMCB, Andrea Čandová

02. 04. 2024