Inspiruje se přítomností, vytváří budoucnost. Na Technica Futura o AI se prezentovala i FAV

Konference Věda Veřejnost

Hrozba, nebo příležitost? Možnosti a schopnosti nejnovějších modelů umělé inteligence byly hlavním tématem konference Technica Futura, kterou pořádala Správa informačních technologií města Plzně. Vystoupili na ní i odborníci z Fakulty aplikovaných věd (FAV).

Jak dlouho trvalo vytvořit umělou inteligencí hlas Karla Gotta? Je možné takto napodobit hlas každého? A co na to etika? I na tyto otázky odpovídal na konferenci Technica Futura Jindřich Matoušek z FAV, který posluchačům představil momentální možnosti řečových technologií, které vznikají na Západočeské univerzitě. Tyto technologie přitom podle něj nejsou žádnou novinkou. Na katedře kybernetiky s nimi pracují už od devadesátých let - pokrok je ale znát.

Věnujeme se třeba i automatické konzervaci hlasu, která funguje jako pomoc pro nemocné, jimž hrozí, že přijdou o hlas. Spolu s našimi partnery, 1. Lékařskou fakultou Univerzity Karlovy v Praze a softwarovými firmami SpeechTech a CertiCon, jsme navrhli proces, v rámci kterého si lidé doma nahrají svůj hlas, dokud ještě mohou hovořit, a my z nahrávek vytvoříme jeho kopii, jíž pak promlouvají z různých přístrojů," vysvětlil Matoušek. Tam, kde umělou inteligencí vytvořený hlas zrovna nepomáhá, nicméně platí striktní pravidla. Například není možné šířit reálným hlasem osobností výroky, které nikdy neřekly.

I příklady takových výzkumů, které reagují na aktuální dění a posouvají lidstvo dopředu, jsou podle děkana Miloše Železného důvodem, proč je FAV tou pravou volbou pro technologické nadšence. Chci, aby fakulta byla vnímána jako dobře vybavený obchod. Chcete studovat matematiku, ale spíš se zaměřit na finance? Máme. Chcete jít na stavební obor a spíš se vidíte jako developer? Máme,” řekl děkan na úvod konference.

Marek Hrúz pak účastníkům v sále z řad vyučujících, výzkumníků i podnikatelů představil, jak může fungovat AI v oblasti počítačového vidění. I on je důkazem toho, že český (a plzeňský) vývoj AI má ve světě jméno. Je obrázek nebo portrét osoby skutečný, nebo vygenerovaný umělou inteligencí a takový člověk nikdy neexistoval?" Další otázka, kterou bychom si s podle Marka Hrúze měli s  rozmachem umělé inteligence pokládat čím dál tím častěji. Oba vědci, kteří prezentovali svůj výzkum, ale jednoznačně tvrdí, že modely AI je potřeba brát jako příležitost. 

Konference Technica Futura, kterou pořádala Správa informačních technologií města Plzně, se v západočeské metropoli konala už podruhé. 



Galerie


Celouniverzitní

Andrea Čandová

12. 04. 2024