ZČU se zúčastnila debaty o duálním mezinárodním studiu

12. října se na Vysoké škole v Landshutu sešli zástupci českých, rakouských a bavorských vysokých škol, aby společně projednali možnosti zavedení duálního mezinárodního studia.

Úspěšné příklady duálního studia představily Vysoká škola Landshut a Technická vysoká škola Deggendorf. Zástupci Západočeské univerzity v Plzni a Univerzity Johannese Keplera v Linci vystoupili s hodnocením předpokladů pro vytvoření nabídek duálního studia ve svých zemích.

V Evropském regionu Dunaj-Vltava již existují přeshraniční programy s dvojím diplomem (programy Double-Degree), v rámci kterých studenti získávají při jednom studijním programu diplomy dvou vysokých škol, například v oboru biochemie na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích a na Univerzitě Johannese Keplera v Linci. Tyto programy by bylo možné ve spolupráci s partnery z podnikatelské sféry rozšířit na „duální programy Double Degree“. 

Prvním krokem při vytváření mezinárodních nabídek duálního studia by mohlo být rozšíření českých a rakouských studijních programů o pevně definovaný rozsah praxe. Například Fakulta strojní Západočeské univerzity v Plzni by chtěla svým studentům v budoucnu umožnit, aby využili jeden semestr studia pro získání praktických zkušeností, což doposud vzhledem k povinným kurzům v každém semestru nebylo možné.

Po analýze současné situace diskutovali přítomní zástupci vysokých škol o tom, které další konkrétní kroky je třeba udělat pro zavedení přeshraničního duálního studia. Zásadní podmínkou je zapojení soukromých firem. Proto bude nezbytné vytipovat vhodné firmy a informovat je o této možnosti. V ideálním případě by se mělo jednat o firmy, které mají své zastoupení nejméně ve dvou ze tří příhraničních regionů a mají zájem o mladé odborné pracovní síly se znalostmi českého a německého jazyka i interkulturních specifik těchto tří regionů. Prostřednictvím podnikatelského sektoru v Evropském regionu Dunaj-Vltava by se také mohla rozšířit nabídka přeshraničních praxí.

Organizace, které se schůzky zúčastnily, chtějí i nadále pokračovat v přípravách duálního mezinárodního studia v příhraničních regionech, které bude přínosem pro studenty, firmy i vysoké školy.

Fakulta strojní

Roman Čermák

20. 10. 2015