V Plzni se koná konference Energetické stroje a zařízení, termomechanika a mechanika tekutin

Ve středu 13. června byl v Plzni zahájen 17. ročník mezinárodní konference Energetické stroje a zařízení, termomechanika a mechanika tekutin.

Mezinárodní konference, kterou pořádá katedra energetických strojů a zařízení Fakulty strojní ZČU, probíhá od 12. do 14. června v hotelu Primavera a jejím smyslem je umožnit setkání specialistů a zkušených odborníků jak z univerzit a výzkumných pracovišť, tak zástupců průmyslové sféry. Všechny účastníky v úvodu konference pozdravil rektor ZČU Miroslav Holeček, který sám vyučuje předměty zaměřené na termomechaniku.

Na setkání odborníků z oblasti energetických strojů a zařízení, termomechaniky a mechaniky tekutin nechybí společnosti Doosan Škoda Power, Škoda JS nebo Siemens. Své zástupce zde má také Moskevský energetický institut, Charkovská národní univerzita nebo vysoká škola Amberg-Weiden. Spolupořadatelem konference je Ústav termomechaniky Akademie věd ČR, který pro přítomné připravil workshop. Kromě Akademie věd konání konference podporují také společnosti Doosan Škoda Power, ČEZ, Modern Heat Exchangers a Česká společnost pro mechaniku.

Konference, jejímiž pravidelnými účastníky jsou také studenti a doktorandi představující nastupující generaci ve výzkumu, je rozdělena do pěti sekcí, v nichž zazní celkem třicítka příspěvků. Jedním z aktuálních témat oboru jsou také takzvané ORC cykly. V této souvislosti stojí za zmínku, že v laboratoři pořádající katedry se v současné době připravuje výstavba nového experimentálního zařízení na ORC cykly. Ty totiž nahrazují vodní páru, využívanou ve velkých elektrárnách k pohonu turbín, jinými látkami, například organickými oleji, s vhodnějšími fyzikálními vlastnostmi. Dají se pak využít tam, kde vodní pára není z různých důvodů vhodná.

Galerie


Fakulta strojní

Šárka Stará

13. 06. 2018