Sportovci ZČU Western Stars získali v Barceloně zlaté medaile ve futsalu, plavání a tenise

Sport Tisková zpráva Úspěchy

Reprezentační výprava ZČU Western Stars se zúčastnila 4. meziuniverzitního světového šampionátu. Studenti uspěli ve všech sportech, v nichž soutěžili.

Reprezentační výprava ZČU Western Stars se od 14. do 18. listopadu zúčastnila 4. meziuniverzitního světového šampionátu v Barceloně (4th World Inter-Universities World Championship). Ve všech sportech, v nichž plzeňští sportovci soutěžili, získali cenné kovy. V sbírce medailí je zlato za futsal, plavání a tenis. Ze všech 80 zúčastněných univerzit obsadila ZČU v celkovém hodnocení druhé místo. Úspěšným sportovcům dnes za vynikající reprezentaci univerzity poděkoval rektor Miroslav Holeček.

 „Letošní výsledky našich sportovců jsou důkazem toho, že loňský úspěch nebyl náhodný a že sportovní příprava studentů je na naší univerzitě na vysoké úrovni,“ komentuje výsledek reprezentace rektor Miroslav Holeček.

Zlato a titul meziuniverzitního mistra světa vybojovaly futsalistky. Podle Petra Košika, vedoucího plzeňské výpravy Western Stars, byly od začátku želízkem v ohni.

„Téměř všechny prošly týmy FC Viktora Plzeň, kde jsem trénoval. Velmi nám záleželo na tom, abychom tým optimálně poskládali. Před odletem jsme o nominaci dlouho přemýšleli a museli doma nechat řadu vynikajících fotbalistek, které se do sestavy nevešly,“ říká Petr Košik. „Tým pod vedením Terezy Fajfrlíkové se nakonec ukázal jako velmi silný, když ve skupině i později ve finále porazil i silný tým z Università degli Studi di Milano, který nás na letošním turnaji EuroMilano 2018 porazil v semifinále,“ zhodnotil účinkování futsalového týmu Western Stars Petr Košik.

Zlatou nadílku medailí přivezli do Plzně také plavci. Štafeta na 4x50m volný způsob (VZ) ve složení Martin Šimáček, Marek Šálek, David Šebesta a Roman Bischof získala na světovém mistrovství zlato. Mistrem světa se stal i Martin Šimáček na 50m prsa.

Zlatou medaili v individuální soutěži v tenise žen získala Tereza Polanská. Pomohlo jí k ní i vedení koučky Daniely Benešové z Centra tělesné výchovy a sportu Fakulty pedagogické, která také zasáhla do bojů a v tenisovém turnaji akademiků (Rector´s Tennis Trophy) získala vynikající druhé místo. Družstvo tenistů vybojovalo druhé místo v soutěži družstev.

Fotbalisté, kteří obhajovali loňský mistrovský titul, se letos opět dostali do finále. Tam však podlehli 1:2 týmu ze Saratova, který hraje ruskou univerzitní fotbalovou ligu.

Příjemně překvapil tým volejbalistek. Ve finále sice nestačily na silné družstvo z moskevské Ruské univerzity družby národů (RUDN). „Hráčky RUDN zvítězily 2:1 na sety, ale stříbrné medaile jsou velikým úspěchem našeho volejbalového týmu,“ říká Petr Košik.

„Chci vyzdvihnout i úspěch stolního tenisty Františka Copáka, který získal stříbrnou medaili, když v semifinále porazil silného čínského hráče s tužkovým držením pálky,“ komentuje Petr Košik zisk dalšího stříbra.

Mezinárodní univerzitní soutěže se zúčastnilo 80 univerzit ze 40 zemí světa. Západočeská univerzita, kterou reprezentoval sportovní tým Western Stars, skončila v celkovém bodovém hodnocení univerzit na vynikajícím druhém místě za slovenskou Univerzitou Komenského v Bratislavě. Sportovci ZČU za sebou nechali takové univerzity, jako jsou pařížská Sorbonna, moskevská RUDN či Americká univerzita v Káhiře.

Všech 40 studentů, kteří byli členy výpravy Western Stars, si z olympijského centra pod horou Montjuïc, kde se konaly soutěže XXV. LOH, přivezli cenný kov. Každý se umístil na prvním, druhém nebo třetím místě v individuálních či týmových disciplínách.

„Chtěla bych všem členům Western Stars poděkovat za jejich nasazení a vynikající reprezentaci na světové sportovní akci. Sama jsem se zúčastnila jako kouč poprvé a musím potvrdit, že sportovní úroveň, zejména ve vyřazovacích částech soutěží, je opravdu vysoká,“ říká Daniela Benešová z Centra tělesné výchovy a sportu.

 „Sportovcům Western Stars tleskám ve stoje,“ říká předseda Rady Sportovního programu Václav Salcman. „Průběžně jsme dostávali zprávy z Barcelony a atmosféra v rámci Západočeské univerzity i mezi fanoušky doma byla velmi živá, i když přímo v dějišti musela být nepopsatelná. Sportovci i realizační tým si zaslouží za vynikající reprezentaci absolutorium. Zvláště bych chtěl poděkovat vedení Západočeské univerzity, městu Plzeň, Plzeňskému kraji, partnerům a fanouškům. Myslím, že opravdový význam dosažených výsledků nám bude teprve postupně docházet,“ dodává Salcman.

Kromě skvělých sportovních výkonů chci vyzdvihnout také obětavou práci koučky Terezy Fajfrlíkové a fyzioterapeutky Adély Bittnerové,“ doplňuje Petr Košik.

Výsledky:

1. místo futsal ženy
1. místo plavání 50m prsa – Martin Šimáček
1. místo plavání 4x50m volný způsob
1. místo tenis ženy – Tereza Polanská

2. místo fotbal muži
2. místo volejbal ženy
2. místo tenis družstva – Tereza Polanská, Adéla Heinová a David Kalaš
2. místo stolní tenis – František Copák
2. místo plavání 200m volný způsob – Martin Šimáček
2. místo plavání 50m znak – Marek Šálek
2. místo plavání 4x50m polohový závod
2. místo tenis akademiků (Rector's Tennis Trophy) – Denisa Benešová

3. místo stolní tenis družstva
3. místo plavání 50m motýl – Roman Bischof
3. místo plavání 50m prsa – Roman Bischof
3. místo plavání 50m volný způsob – Marek Šálek

Západočeská univerzita v Plzni - 2. místo v celkovém hodnocení univerzit

Více o sportovní reprezentaci ZČU najdete na facebookovém profilu Western Stars.

Sestavy:

Futsal: Michaela Čechová (FPE), Veronika Chocholoušková (FPE), Denisa Kabourková (FPE), Veronika Králová (FEK), Lucie Knödlová (FPR), Simona Pacandová (FPE), , Lenka Karasová (FPE) a Martina Pousková (FST)

Fotbal: Radek Rychna (FEK), Jakub Luhový (FPE), Filip Kuťák (FPE), Daniel Sys (FPE), František Rusňák (FEK), Michael Karlík (FPE), Lukáš Pavlíček (FEK), Petr Peterka (FAV), David Peterka (FAV), Patrik Domabyl (FEK), Tomáš Skála (FEK), Martin Buršík (FPE), Patrik Kavalír (FPE), Tomáš Břížďala (FPE)

Volejbal: Andrea Mrvová (FPE), Nikol Härtelová (FEK), Lenka Hornová (FEK), Aneta Berková (FPE), Markéta Hrubá (FPR), Karolína Valtová (FZS), Karolína Paulová (FEK), Štěpánka Ulčová (FEK) a Daniela Urešová (FEK)

Plavání: David Šebesta (FEL), Roman Bischof (FPE), Marek Šálek (FPE), Martin Šimáček (FPE)

Tenis: Tereza Polanská (FEK), Adéla Heinová (FPE), David Kalaš (FPE)

Stolní tenis: František Copák (FPE)

Tenis akademiků: Daniela Benešová (FPE)

Galerie


Fakulta pedagogická

Šárka Stará

26. 11. 2018