Konference představila Průmysl 4.0 v praxi

19. dubna se v Techmanii hovořilo o čtvrté průmyslové revoluci.

Akci organizoval CzechInvest ve spolupráci s výzkumým centrem ZČU Nové technologie a Techmania Science Center. Jejím cílem bylo seznámit posluchače s hlavními rysy nastupující průmyslové revoluce a dopady, jež bude mít nejen na průmysl, ale i společnost jako celek. Účastníci získali vědomosti o tom, jak se již dnes uplatňují principy Průmyslu 4.0 v praxi, kam směřuje výzkum a vývoj v této oblasti a jaká řešení odpovídající myšlenkám Průmyslu 4.0 jsou v současnosti dostupná.

Na konferenci vystoupil také rektor Západočeské univerzity v Plzni Miroslav Holeček, který hovořil o interdisciplinaritě a mezioborovém dialogu. Univerzita je podle jeho slov, zejména díky řadě šťastných okamžiků v její historii, dobře připravená na požadavky moderní doby, které přináší 21. století. Na ZČU vždy hrála významnou roli interdisciplinární spolupráce a popularizace vědy. Právě v tomto mezioborovém propojení je obrovský potenciál: humanitní a umělecké obory dávají technickým oborům duši a vznikají tak zásadní inovace.

Ředitel výzkumného centra NTC Luděk Hynčík poté představil virtuální modely člověka, které umějí simulovat poranění při autonehodě, a jejich využití v automobilovém průmyslu. Luděk Müller z centra NTIS se ve svém příspěvku věnoval hlasovým technologiím a umělé inteligenci v Průmyslu 4.0. S dalšími příspěvky vystoupili představitelé firem, které myšlenky Průmyslu 4.0 úspěšně aplikují v praxi: MBTech Bohemia, Merica, DATASYS a Institutu mikroelektronických aplikací.

Galerie


Luděk Hynčík

Luděk Müller

Celouniverzitní

Kamila Kolářová

21. 04. 2016