Přeshraniční projekt řeší posílení soft skills studujících se zaměřením na inovace produktů

International Seminář Spolupráce

Projekt Kompetenčního centra Bavorsko–střední a východní Evropa (KOMO) při OTH Amberg-Weiden si klade za cíl posílit mezi studujícími měkké dovednosti vedle technických a jazykových. Součástí projektu byly dva workshopy, které v květnu na partnerské univerzitě vedl Tomáš Chochole ze Sutnarky.

Projekt se zaměřuje na rozvoj klíčových kompetencí studentů a studentek a podílí se na něm vedoucí mezioborové spolupráce na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara Tomáš Chochole. Účastníci workshopů s názvem „Rozvíjení klíčových dovedností prostřednictvím designového myšlení“ na květnových workshopech pracovali v malých týmech a pomocí metody Design Thinking kreativně řešili problémy a rozvíjeli nové nápady. „Studenti byli velmi motivovaní, sdíleli své zkušenosti s ostatními, navzájem se inspirovali a výsledky dopracovali až k závěrečné prezentaci,“ říká lektor Tomáš Chochole.

Na tyto workshopy navázal interdisciplinární výzkum zaměřený na rozvoj klíčových kompetencí studentů pro mezioborovou týmovou práci v rámci tzv. Human Systems Theory. Tomáš Chochole vedl  se studenty, kteří se zúčastnili jeho workshopů, polostrukturované rozhovory a zabýval se velmi osobními kompetenčními portfolii a kariérními plány respondentů. 

Projekt „Posílení měkkých dovedností studentů se zaměřením na produktovou a procesní inovaci“ bude pokračovat v zimním semestru nového akademického roku dvěma doplňkovými workshopy pro další studující a završí jej následný výzkum. Prezentace výsledků projektu je plánována na konec roku na Ostbayerische Technische Hochschule Amberg-Weiden (OTH Amberg-Weiden).

Projekt je financován Česko-bavorskou vysokoškolskou agenturou (BTHA) v rámci programu „Akademické projekty 2023“. Projekt řídí Kompetenční centrum Bavorsko – střední a východní Evropa (KOMO) a Prof. Dr. Matthias Lederer z Weiden Business School.

Galerie


V rámci projektu se 24. dubna uskutečnila exkurze studentů OTH do Plzně.

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

05. 06. 2023