ArtCamp spojuje, vzdělává i baví

Další vzdělávání International Veřejnost

Tři červencové týdny, kdy se na Sutnarce pravidelně koná mezinárodní letní škola umění ArtCamp, vždy uběhnou velmi rychle. Letošní 17. ročník nebyl výjimkou, a tak nezbývá, než se ohlédnout za dvaačtyřiceti týdenními kurzy, které do ateliérů a dílen umělecké fakulty přivedly na pět stovek lidí.

Letošní nabídka kurzů byla dosud největší a velmi pestrá. Jako novinku letos ArtCamp připravil kurzy zaměřené na modelování sochařského portrétu, hlubotisk, sochařskou tvorbu, práci se zvukem, navrhování počítačových her, virtuální realitu i speciální techniku tisku fotografií kyanotypii. Pokročilí účastníci a účastnice měli možnost absolvovat masterclass designu šperku s Kristýnou Španihelovou a masterclass digitální fotografie s Libuší Jarcovjákovou. Výjimečnou příležitostí byl i kurz zaměřený na tradiční japonské techniky, konkrétně na práci s přírodními pigmenty při malbě a barvení látek, který vedla Shizu Ara z partnerské Joshibi University v Tokiu. Dalšími hosty letní školy byli polský grafický designér Ryszard Kajzer, jenž vedl kurz zaměřený na plakátovou tvorbu, a belgický umělec Bart Van Dijck, jehož kurz arteterapie byl pro účastnice opravdovým transformačním zážitkem. Z českých hostů ArtCamp přivítal výtvarnici Libuši Vendlovou, která vyučovala kresbu, hudebníka Matouše Hejla s kurzem zvukové tvorby a už podruhé storyboardistu Miroslava Moce.

Nechyběly samozřejmě ani velmi oblíbené kurzy figurální kresby, ilustrace, grafického designu, keramického designu, malby, komiksu, architektury, fashion designu, knižní vazby a mnoho dalších, které už jsou neodmyslitelnou součástí letní školy i přípravy uchazečů o studium na talentové zkoušky.

Na ArtCampu se potkávají staré techniky s moderními, různé věkové skupiny, zkušenosti i národnosti. Není to jen letní škola, je to festival pro stovky lidí, které spojuje zájem o umění. Ať už je pro ně umění koníčkem, cestou do vlastního nitra nebo vysněnou budoucí profesí, ať jim kurzy slouží k aktivnímu odpočinku, k posunutí hranic vlastních možností a talentu nebo jako příležitost k poznání nových technik a rozšíření obzorů v rámci profesního či uměleckého zaměření, ArtCamp je tou správnou volbou.

Bonusem je bohatý doprovodný program, který dává příležitost trávit čas společně i mimo výuku a je zároveň i možností pro širokou veřejnost zakusit atmosféru letní školy. Vernisáže a komentované prohlídky výstav, promítání dokumentárních filmů, komentované procházky za architektonickými zajímavostmi Plzně, návštěvy unikátních Loosových interiérů a prezentační večery ArtCamp Talks byly letos společně s páteční vernisáží výsledků kurzů z daného týdne hlavními body programu pro volný čas.

ArtCamp 2023 je sice minulostí, ale budeme se k němu i nadále vracet v příspěvcích na sociálních sítích, kde jsou už nyní k vidění fotografie přibližující atmosféru letních kurzů.


ArtCamp 2023 proběhl za finanční podpory města Plzně. Děkujeme.


foto: Tereza Havránková

Galerie


Páteční výstavy jsou příležitostí zjistit, co vytvořili účastníci v ostatních kurzech.

Virtuální realita byla jednou z novinek letošního ArtCampu

Japonská umělkyně Shizu Ara vyučovala tradiční techniky práce s přírodními pigmenty.

Figurální kresba je jedním z nejvyhledávanějších kurzů.

V kurzu zaměřeném na šperkařské techniky vznikají celé kolekce originálních šperků.

Návrhy z kurzu 3D modelování účastníkům vytiskneme na 3D tiskárně.

Práce s módními trendy je hlavní náplní kurzu fashion design.

Sochařský portrét je další z letošních novinek.

Belgický umělec Bart Van Dijck připravil zážitkový kurz zaměřený na arteterapii a rituály.

Na ArtCamp Talks prezentují lektoři letní školy a promítají se animace od studentů Sutnarky.

Z vernisáže výstavy plakátů polského grafického designéra Ryszarda Kajzera.

Úspěšní absolventi a absolventky kurzů získávají osvědčení.

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka Kodýtková

02. 08. 2023