Mezinárodní filmový festival Road Movie bude opět Na cestě se ZČU

Festival Studující Veřejnost

Západočeská univerzita je jedním z tradičních partnerů přehlídky filmů, která oslavuje kulturní rozmanitost. Ve čtvrtek 19. října budou o cestování při studiu či zaměstnání hovořit studující další zástupci akademické obce.

Plzeňské DEPO2015 bude od 18. do 21. října hostit už 6. ročník Mezinárodního filmového festivalu Road Movie (International Road Movie Festival), jediného evropského festivalu tohoto žánru. Přehlídka letos promítne 39 filmů z 21 zemí světa, z toho většinu v české premiéře. Západočeská univerzita v Plzni, jeden z partnerů akce, bude mít i letos v programu své místo.

"Speciálně bychom studentky a studenty moc rádi pozvali na připravovaný diskuzní panel Na cestě se ZČU, který se bude konat ve čtvrtek 19. října od 17 hodin. Studující a další zástupci akademické obce při něm představí své aktivity na poli přeshraniční spolupráce při studiu a vědeckých projektech,“ říká za organizátory Anna Dvořáková.

Mezinárodní aktivity představí kancelář International Office, která popíše možnosti zahraničních výjezdů při studiu i výzkumné práci na univerzitě, o vlastních zážitcích a zkušenostech ze zahraničí pak budou vyprávět přímo akademici, studentky a studenti ZČU. "Vezmou nás třeba na studený sever - do Norska a Švédska, ale také do Amsterdamu či do Bruselu, sídla Evropské komise. Zastoupeny budou i sousední země - Německo, jak ho neznáte a Rakousko a odkaz filosofa Wittgensteina," dodává Anna Dvořáková.

Diskuzním panelem ale festival neskončí. Studující ZČU si mohou za zvýhodněnou cenu 200 Kč pořídit akreditaci na všechny čtyři dny a užít si zbytek programu. Například páteční odpoledne věnované lidským právům.

„V pátek 20. října nabídneme od 16 hodin nový programový blok krátkých filmů Be equal!. Festival tak chce podpořit filmové tvůrce, kteří ve své tvorbě akcentují témata rovnosti, diverzity a dodržování lidských práv. Letos je věnován ženským autorkám - promítat budeme krátký film Walla Walla, který reaguje na obnovení zákazu potratů v některých státech USA, belgický film Protagonistka nebo indický film Překážky na cestě,“ zve Anna Dvořáková s tím, že hned poté od 17:15 bude následovat speciální uvedení libanonského dokumentu Vášeň o práci dobrovolníků na obnově zničeného a 30 let nefungujícího kina.

Veškeré informace k programu a festivalu naleznete na webu akce, na Facebooku a Instagramu.

Celouniverzitní

Pavel KORELUS

02. 10. 2023