Fakulta elektrotechnická ZČU hostila mezinárodní delegaci v rámci projektu REMAKER

Hosté International Spolupráce

Delegace zástupců univerzit participujících na projektu REMAKER zavítala v polovině října do České republiky v rámci studijní stáže, která byla zaměřená na automatizaci ve výrobě a přípravu na průmysl 4.0.

Ve snaze posílit spolupráci a připravit pracující na nové výzvy průmyslu 4.0 hostila Fakulta elektrotechnická Západočeské univerzity (FEL ZČU) v polovině října mezinárodní delegaci v rámci projektu REMAKER. Delegace zahrnovala zástupce univerzit, které se na projektu podílejí, jimiž jsou estonská Tallinn University of Technology (TalTech), polská Silesian University of Technology (SUT) a University of Applied Sciences Mittelhessen (THM) v Německu.

Cílem projektu je připravit rekvalifikační kurzy pro pracovníky v regionech zaměřených na těžbu nerostných surovin, s důrazem na přechod k průmyslu 4.0. V rámci studijní stáže v České republice se delegace zabývala vysokým podílem automatizace ve výrobě.

Během návštěvy FEL ZČU se účastníci projektu REMAKER seznámili s prostředím halové laboratoře RICE a zavítali do společnosti BALL CZ, která se specializuje na výrobu obalových materiálů pro nápoje s výraznou mírou automatizace. Další průmyslová exkurze směřovala do VALEO Rakovník, kde se vyrábějí čidla a senzory pro automotive průmysl.

Program návštěvy zahrnoval i odlehčené momenty, jimiž byla například návštěva Krušovického pivovaru, kde bylo představeno nové pivo Bohém, nebo prohlídka výrobní linky společnosti ŠKODA AUTO v Mladé Boleslavi. Zde měli účastníci možnost zažít testovací jízdy novou ŠKODOU ENYAQ, prvním čistě elektrickým vozem SUV od této automobilky.

Výměna zkušeností s průmyslovými partnery zapojenými do projektu REMAKER poskytla účastníkům nový pohled na potřeby budoucích absolventů a absolventek rekvalifikačních kurzů. Návštěvy průmyslových podniků pracujících s technologiemi průmyslu 4.0 přinesly praktické poznatky a nové perspektivy.


REMAKER je mezinárodní projekt financovaný z programu Erasmus+ (KA220-HED-3EF02A02), zaměřený na modernizaci vzdělávacích programů v oblasti automatizace a digitalizace průmyslu. Celý název projektu zní Rekvalifikace pracovní síly v oblasti těžby fosilních paliv pro moderní průmysl a v jeho rámci vznikají rekvalifikační kurzy moderní mechatroniky pro dva cílové regiony, a to kraj Ida-Virumaa v Estonsku a region Slezsko v Polsku.


Galerie


Fakulta elektrotechnická

Kateřina Newton

17. 10. 2023