Talentovky nanečisto i důležitost vyučujících na SŠ. Sutnarka pracuje s uchazeči už roky dopředu

Studium Tisková zpráva Veřejnost

V nejbližším termínu čekají na uchazeče a uchazečky talentovky nanečisto, takzvané DEMO přijímačky. Přihlašování končí už v neděli 22. října 2023.

Cesta na vysokou školu je pro každého středoškoláka náročná a nemusí být vždy jednoduché se v nabídce vysokoškolského vzdělávání vyznat. Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara pro své uchazeče a uchazečky pravidelně pořádá aktivity, které jim umožňují lépe se zorientovat, připravit se na přijímačky a poznat pedagogy a budoucí spolužáky a spolužačky. Fakulta přitom necílí pouze na absolventy středních škol. Skrze koncept Cesty na Sutnarku pracuje už se studenty a studentkami druhých a třetích ročníků i jejich vyučujícími.

Koncept Cesty na Sutnarku v současné době kromě klasického Dne otevřených dveří zahrnuje také DEMO přijímačky – talentové zkoušky nanečisto, výtvarnou soutěž pro studenty středních škol a jejich pedagogy Teendesign, mezinárodní letní školu umění ArtCamp, semestrální umělecké kurzy pro veřejnost i individuální konzultace s vedoucími ateliérů a dalšími pedagogy.

„Symbol cesty je pro všechny srozumitelný a zároveň je pro každého realizovatelný jiným způsobem. Cesty jsou klikaté i přímé a někdy lze použít zkratku. Jinou cestu zvolí gymnazista a jinou absolvent vyšší odborné umělecké školy. Vzájemné poznání se na cestě vytváří vzácné pouto. A dává dobrý základ vztahu. V našem případě pedagoga a studenta. „On the road“ je hledáním poznání,“ vysvětluje Jindřich Lukavský, proděkan pro studijní a pedagogické záležitosti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara.

 

DEMO přijímačky

V nejbližším termínu čekají na uchazeče a uchazečky talentovky nanečisto, takzvané DEMO přijímačky. Přihlašování končí už v neděli 22. října 2023. V DEMO přijímačkách si zájemci o studium skvělým způsobem upřesní informace o portfoliu domácích prací, přijímacím řízení a nanečisto si vyzkouší typy úkolů, které se mohou objevit při reálném přijímacím řízení. Součástí DEMO přijímaček jsou dvě online setkání a také osobní konzultace při Dni otevřených dveří, který proběhne v pátek 10. listopadu 2023.

 

Teendesign

Pro studenty nematuritních ročníků a jejich pedagogy fakulta každoročně pořádá výtvarnou soutěž Teendesign. Skrze ni oceňuje školní tvorbu studentů a pedagogickou práci jejich učitelů, neboť kvalita a motivace budoucích vysokoškoláků je do značné míry ovlivněna prostředím, které je obklopuje a formuje na střední škole. Hlásit se je možné do konce ledna 2024. 

„Cesta na Sutnarku by neměla začínat ve čtvrtém ročníku střední školy. Velmi podstatnou úlohu přitom hrají pedagogové. Ti mají mít schopnost předpovídat potenciál studenta a pomáhat mu s kariérou. Ceníme si jejich práce. A Teendesign funguje jako rozcestník, který účastníkům soutěže ukazuje naše studijní programy,“ doplňuje Lukavský.

 

Umělecké kurzy pro veřejnost

Umělecké kurzy pro veřejnost, které jsou součástí programu celoživotního vzdělávání, startují každé září a každý únor. Jsou vhodné pro všechny, kteří se touží v uměleckých oborech rozvíjet dlouhodobě a do hloubky. Mohou je využít i potenciální uchazeči o studium. Výuku vedou profesionální umělci, designéři a kunsthistorici, kteří vedle vlastní praxe působí jako vysokoškolští pedagogové právě na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara.

 

ArtCamp

Mezinárodní letní škola umění ArtCamp dává už od roku 2005 českým i zahraničním příznivcům umění možnost strávit část léta v kreativním a inspirativním prostředí, objevit či rozvinout svůj talent, potkat zajímavé české i zahraniční umělecké osobnosti a připravit se k přijímacím zkouškám na umělecké vysoké školy. ArtCamp pravidelně probíhá v prvních červencových týdnech. Hlásit se je možné v průběhu jara.

 

Cesta na Sutnarku zastřešuje provázané aktivity, které pomáhají budoucím studentům a studentkám, pro které může být snaha zorientovat se v nabídce pomaturitního vzdělávání mnohdy náročná. Uchazeči a uchazečky si mohou sestavit individuální cestu, díky které budou lépe připraveni na opravdové přijímací řízení.

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Martin Bečan

19. 10. 2023