FAV bodovala v Sušici s užitečnou vědou

Konference Věda Veřejnost

Ve dnech 21. a 22. října proběhla na Gymnáziu Sušice odborná konference pořádaná Plzeňským krajem. Konference se stejně jako navazující hackathon zaměřila na problematiku otevřených dat, součástí byla i přednáška Miroslava Jiříka, který představil vybrané projekty Fakulty aplikovaných věd.

Miroslav Jiřík prezentoval aplikaci pro monitorování živočichů, která vznikla ve spolupráci s přírodovědeckou obcí a umožňuje rozpoznávání živočišných druhů z fotopastí i identifikaci jedinců rysů podle charakteristického vzoru na srsti. Dalším projektem byla aplikace na podporu online výuky chirurgického šití, kde analýza výkonu studenta probíhá na základě trajektorie špičky nástroje při šití. Miroslav Jiřík také mluvil o aplikaci rozpoznávající znakovou řeč. Hlavní myšlenkou jeho přednášky bylo představit studentům a pedagogům technické obory jako ideální volbu s ohledem na široké spektrum možností a příležitostí pro interdisciplinární spolupráci, což může být pro mnohé mladé lidi při výběru studijního oboru velkým lákadlem.

Konferenci obohatily zajímavé doprovodné akce, včetně několika workshopů. Miroslav Jiřík s kolegou Miroslavem Hlaváčem ze stejné fakulty vedli workshopy věnované programování mBotů ve virtuálním programovacím jazyku Scratch. Výběr intuitivně pochopitelného jazyka umožnil téměř stovce dětí převážně z prvního stupně regionálních základních škol již během hodiny naprogramovat robota a zvládnout s ním plnit jednoduché úkoly v prostoru učeben. Upřímná radost z prvních programátorských úspěchů malých účastníků workshopů byla nejen na straně dětí, ale i instruktorů, které potěšil a překvapil obrovský zájem školáků o robotiku.

Galerie


Miroslav Jiřík z FAV na robotickém workshopu v Sušici

Fakulta aplikovaných věd

Jitka Hepová

27. 10. 2023