Mezinárodní vědecká konference přiblížila trendy v politice sociální integrace

International Konference Věda

Ve čtvrtek 9. listopadu se na Fakultě filozofické ZČU uskutečnila mezinárodní konference na téma Trendy v politice sociální integrace a výzkumu.

Cílem konference bylo propojit odborníky a odbornice věnující se procesům sociální integrace, spojeným s migračními zkušenostmi. V průběhu konference jsme se věnovali analýze integračních potřeb a využitelnosti nástroje APIC, vytvořeném v rámci projektu Evaluace úspěšnosti integrace cizinců v dlouhodobém horizontu (EPIC), podpořeném Technologickou agenturou ČR. Řeč byla také o integračních politikách, transnacionálních životech Čechů a Češek žijících v zahraničí, o významu migračních aspirací v integračních a identifikačních procesech či o specifikách integrace do venkovských oblastí.

V odpoledních hodinách se konference zaměřila na integraci studentů a studentek s migrační zkušeností v českém vysokoškolském systému, možnosti a limity státních příslušníků z Ukrajiny s dočasnou ochranou v České republice a na Slovensku či hlasy íránských žen v českém veřejném prostoru. Konferenci uzavřely příspěvky o propojení integrace a sociální práce a významu zdraví v integračním procesu.

Galerie


Fakulta filozofická

Mgr. Alena Pařízková, Ph.D.

14. 11. 2023