Díky Univerzitní knihovně může ZČU v dubnu otestovat nástroj AI k analýze vědeckých článků a citací

Studující Věda Zaměstnanci

Služba Scite_ je nástroj pro hloubkovou analýzu citací. Můžete díky němu zjistit, kolikrát již byl daný článek citovaný, snáze se vyhnout citování podvodných výzkumů, rychle zhodnotit kvalitu výzkumu a posoudit vliv a kontext citací.

Scite_ rychle a efektivně pomůže:

  • Ujistit se, že citujete reprodukovatelný výzkum: Scite_ může ukázat, jak byl článek citován a zda byl podpořen nebo vyvrácen následným výzkumem.
  • Jít pod povrch jednoduchých počtů citací: podívejte se na bohatší informace pro posouzení vlivu a kontextu citací.
  • Objevit nejvíce podporovaný nebo diskutovaný výzkum, rychle zhodnotit kvalitu výzkumu: přes pokročilé vyhledávání a Citation Statement Search ve Scite_.
  • Vytvářet okamžité souhrnné přehledy v PDF na jakékoli téma, ve kterých identifikujete: i) kdo publikuje nejspolehlivější výzkum na dané téma, ii) co říká, iii) z jakých institucí pochází a iv) jak tyto informace vypadaly v minulosti a v nejnovější literatuře.
  • Sledovat témata od biologie až po humanitní vědy a odhalit, zda jsou výsledky výzkumu podpořeny nebo popřeny následnými studiemi.
  • Vyhnout se falešné vědě: Identifikujte velmi diskutovaný výzkum a ujistěte se, že necitujete ani nestavíte svůj projekt na staženém nebo podvodném výzkumu.

Zkušební přístup do Scite_ bude nastaven pro celou univerzitu (z IP adres ZČU) od 1.4. do 30.4. z adresy https://scite.ai.

Dejte knihovně vědět, jak jste s nástrojem spokojeni, na mail knihovna@uk.zcu.cz.

Více informací o elektronických informačních zdrojích, které jsou pro vás k dispozici, najdete v sekci Zdroje na webu knihovny.

Galerie


Univerzitní knihovna

Jakub Pokorný

28. 03. 2024