Absolvent FAVky vede P.V.A. systems k inovacím v automatizaci

Spolupráce Univerzita Zaměstnanci

V květnu se v kampusu ZČU otevřela vůbec první samoobslužná kontejnerová prodejna. Na jejím uvedení do provozu mají zásluhu kolegové z katedry kybernetiky Fakulty aplikovaných věd a firma P.V.A. systems. Zde pracuje Patrik Nachtmann, absolvent FAVky, který se na projektu od začátku podílel.

Patrik vystudoval obor Systémy pro identifikaci, bezpečnost a komunikaci na Fakultě aplikovaných věd, ale více ho zajímalo projektové řízení a rozvoj obchodních příležitostí. Ve firmě P.V.A. systems, založené jeho otcem a dalšími absolventy ZČU, pracoval už během studií. Po magisterském studiu v Německu se začal věnovat novým projektům naplno.

Firma PVA vyvíjí pokladní a obchodní systémy. "Na základě poptávky od zákazníků, jako je skupina COOP, jsme systémy rozšířili o automatizaci objednávek, elektronické cenovky, samoobslužné pokladny a další," říká Patrik Nachtmann.

Před více než rokem vznikla myšlenka na plně automatizovanou kontejnerovou prodejnu. Schůzky s Lubošem Šmídlem, Janem Švecem a Martinem Bulínem z FAV, se kterými PVA spolupracovala na rozpoznávání ovoce a zeleniny, přinesly nápad na samoobslužnou pokladnu s kamerou, která rozpozná produkt a nabídne ho zákazníkovi. "Přemýšleli jsme, jak to uchopit. Pak nás napadlo využít univerzitní kampus jako testovací místo," popisuje absolvent.

Kampus je strategickým místem pro testování nových algoritmů a zlepšování technologií. Podporoval to i kvestor ZČU Petr Beneš. "Nápad se mu líbil a viděl v něm potenciál. Nikde v ČR podobná prodejna není," oceňuje přístup vedení ZČU.

Patrik spolupracuje s dalšími absolventy FAV, jako jsou Martin Jandík a Adam Klečka. Martin se věnuje programování samoobslužné pokladny, zatímco Adam se zaměřuje na rozpoznávání ovoce a zeleniny. Patrik se více soustředí na obchodní činnost, účast na konferencích a rozvoj projektů i na zahraničních trzích.

PVA plánuje další spolupráci s katedrou kybernetiky, zaměřenou na klasifikaci chování zákazníků a využití hlasové syntézy pro komunikaci. "Naši zákazníci přicházejí s novými nápady, které potřebují realizovat. S růstem zákazníků roste i náš tým, a s příchodem prodejen 24/7 máme nové příležitosti i výzvy," uzavírá Patrik Nachtmann.

Galerie


Spoluzakladatel firmy PVA Radek Nachtmann (vlevo) a rektor ZČU Miroslav Lávička.

Fakulta aplikovaných věd

Martina Batková

17. 06. 2024