Ekonomické dobrodružství zažili letos účastníci letní školy Homo Economicus

Další vzdělávání Studující Veřejnost

Třináctý ročník prázdninové letní školy Homo Economicus probíhal v týdnu od 8. do 12. července 2024 v prostorách Fakulty ekonomické v Plzni a Chebu. Letos se účastníci zaměřili na téma "Ekonomické dobrodružství: Od nováčků až k expertům", každý den v rámci jednoho ročníku vysokoškolského studia.

V průběhu programu plného interaktivních přednášek, workshopů i cvičení získávali malí studenti jako odměnu za aktivitu speciální letní měnu nazvanou "Spořílek" a následně ji využili pro závěrečnou dražbu, kde byly nabízeny drobné předměty od partnerů letní školy.

Jednotlivé lekce byly zaměřeny na klíčové ekonomické oblasti s důrazem na dezinformace a kyberbezpečnost. Jako další zajímavá témata lze zmínit nekalé praktiky, práva a ochrana spotřebitele nebo sociální sítě.

Organizátoři letní školy byli podobně jako v přechozích letech příjemně překvapeni aktivitou a zapojením účastníků bez ohledu na jejich věk. ‚‚Téma letošní školy považuji za velice aktuální," řekl Petr Janeček, jeden z organizátorů letní školy. "Pro příští rok zvažujeme zaměření na oblast regionální ekonomiky včetně vazby na cestovní ruch."

Studenti se také zapojili do různých pohybových aktivit, jelikož letní škola nemá být pouze o sezení ve školních lavicích. Čtvrtek byl jako každý rok určen pro exkurzi, která letos probíhala v kampusu ZČU na Borech (návštěva příslušníků policie, procházka po geologických zajímavostech nebo prohlídka laboratoří RTI Fakulty strojní). V Chebu proběhla kromě přednášky od zástupců Policie ČR také návštěva planetária.

V pátek si účastníci vyzkoušeli, jaké pocity zažívají studenti při státních zkouškách. Závěrečné práce ke státnicím spočívaly letos v přípravě klamavé reklamy a přesvědčení komise o pravdivosti studenty vytvořené fake news. Úspěšní absolventi ve věku od sedmi do patnácti let pak slavnostně promovali na obou místech konání letní školy v Plzni i v Chebu.

‚‚Jsem rád, že účastníci letní školy byli seznámeni a prakticky si osvojili různé způsoby odhalování dezinformací," konstatoval proděkan Fakulty ekonomické, Emil Vacík, na slavnostní promoci. "Doufám, že účastníci letní školy strávili na půdě naší fakulty příjemný a smysluplný týden a o některé zajímavé poznatky se podělí i se svými kamarády."

Těšíme se na další účastníky v rámci následujícího čtrnáctého ročníku. Více informací o Letní škole HOMO ECONOMICUS se dozvíte na jejích webových stránkách

 

Letní škola v Plzni se uskutečnila za finanční podpory Krajského úřadu Plzeňského kraje v rámci programu Podpora rozvoje Západočeské univerzity v Plzni v roce 2024.

   

Letní škola v Chebu se uskutečnila za finanční podpory města Chebu a Karlovarského kraje.

Galerie


Fakulta ekonomická

Olga Martinčíková Sojková

15. 07. 2024