Interaktivní knihy ze Sutnarky pomáhají dětským pacientům

Studující Úspěchy Veřejnost

Projekt Pop-Up Hospital přináší dětským pacientům ve FN Plzeň rozptýlení v podobě interaktivních knížek. Studenti ateliéru Kniha a tvarování papíru pod vedením Petry Soukupové a Evy Hudečkové vytvořily během zimního semestru roku 2023 knihy navržené přímo do prostředí dětské kliniky.

Eva Hudečková, asistentka ateliéru Komiks a ilustrace pro děti na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara ZČU, stála u zrodu projektu Pop-Up Hospital. Jeho cílem je vnést do prostředí dětské kliniky hravost a rozptýlení prostřednictvím speciálně navržených interaktivních knížek pro děti. „Projekt Pop-up Hospital je jedinečný tím, že vytváří most mezi dvěma velmi odlišnými institucemi, a to zcela přirozeným způsobem – studenti přinesou knížky, které vytvořili pro děti a společně si je čtou a hrají si,“ říká autorka projektu a dodává: „Studenti si mohli vyzkoušet, jak fungují jejich dětské knížky – leporela s herními prvky, která byla navržena s ohledem na potřeby hospitalizovaných dětí, ale hlavně mohli vnímat, že  design může kromě jiného také pomoci přinést radost do míst, kde je velmi potřebná.“ Realizace projektu probíhala v ateliéru Kniha a tvarování papíru, kde pod pedagogickým vedením Petry Soukupové a Evy Hudečkové vznikaly knihy určené malým pacientům.

Po celý zimní semestr studenti zpracovávali knihy koncipované přímo pro specifické prostředí nemocnice. Svou práci pak letos na začátku června prezentovali dětem na klinice i odborníkům z Fakultní nemocnice Plzeň – herní specialistce Ludmile Romové, vrchní sestře Dětské kliniky Romaně Sedláčkové a přednostovi Dětské kliniky prof. MUDr. Josefovi Sýkorovi.

Studenti mohli otestovat výsledky své semestrální práce přímo na Dětské klinice FN Plzeň. Zavítali sem s cílem představit malým pacientům a jejich rodičům knihy, na kterých pracovaly od vymýšlení příběhů, přes návrhy a realizaci ilustrací až po samotnou vazbu hotových knih. „To, co jsme zde mohli zažít nebyla jen běžná zábava, tady nešlo jen o to děti nějak zabavit nebo je rozptýlit, ale spíše být tu s nimi a zapojit je do hry takovým způsobem, aby přitom vnímaly, že jsou důležité a že mohou tvůrčím způsobem přistupovat k životu, a to i ve své slabosti,“ komentuje přínos projektu Eva Hudečková. Výsledná díla jsou určená dětem různých věkových kategorií a obsahují herní prvky. Knihy byly navrženy s ohledem na časté používání a specifické prostředí dětské nemocnice.

Akci bychom rádi zopakovali nejen příští rok, ale možná i v dalších letech. Zájem vnímáme i ze strany nemocnice, navíc jsme už společně diskutovali další možné zapojení studentů ať už formou dobrovolnické činnosti nebo tvůrčích workshopů pro pacienty,“ uzavírá autorka projektu.

Galerie


Foto: ateliér Kniha a tvarování papíru

Foto: ateliér Kniha a tvarování papíru

Foto: ateliér Kniha a tvarování papíru

Foto: FN Plzeň

Foto: FN Plzeň

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Monika Bechná

27. 06. 2024