Jeden svět 2023: Dohazovačka

22 Březen

22. března, 17:00

Knihovna města Plzně - Polanova síň, Bedřicha Smetany, Plzeň

Univerzita Veřejnost

Západočeská univerzita v Plzni je tradičním partnerem festivalu filmů o lidských právech Jeden svět, jehož letošní téma zní Cena bezpečí. Po promítání snímku Dohazovačka bude následovat diskuze, které se zúčastní i politoložka Šárka Cabadová Waisová z Fakulty filozofické.

Určeno pro: studující, zaměstnanci, veřejnost
Více informací na https://www.jedensvet.cz/program

Italský snímek Dohazovačka se zaměřuje na roli žen v takzvaném Islámském státu. Na hojně medializovaném příběhu britské džihádistky Tooby Gondal odkrývá film poslání žen, které pro svatou válku radikálů verbovaly dívky a ženy ze Západu. Režisérka filmu na dva týdny dostane přístup do utečeneckého tábora pro manželky bojovníků takzvaného Islámského státu a jejich děti. Zpovídá zde ženu, která ve dvaceti letech utekla z Londýna a zanechala za sebou vysokoškolská studia a bohatou rodinu. V Sýrii přijala roli manželky a členky ISIS. Po dobu tří let se intenzivně a úspěšně věnovala získávání dalších stoupenkyň v Evropě prostřednictvím desítek účtů na Twitteru. Před kamerou přitom sedí mírná až plachá osoba, matka dvou dětí, jejíž motivace k hrůznému opěvování terorismu zůstává zahalena tajemstvím.

Po filmu proběhne debata, které se zúčastní Šárka Cabadová Waisová.

Festival Jeden svět je už více než dvě desetiletí jednou z neodmyslitelných součástí působení společnosti Člověk v tísni. Od svého vzniku v roce 1999 přináší domácímu publiku dokumentární filmy o lidských právech z celého světa, které se promítají v desítkách měst po celé republice a také na českých základních a středních školách. Jeden svět získal čestné uznání organizace UNESCO za výchovu k lidským právům a je největším festivalem svého druhu na světě. 

Celouniverzitní

Pavel KORELUS

22. 03. 2023, 17:00


12 Září

areál bývalého koupaliště v Tachově


Celouniverzitní

12. 09. 2024, 08:30

08  -  19 Červenec

kampus ZČU, Univerzitní ul.


Ústav jazykové přípravy

08. 07. 2024

28  -  01 Červen - Červenec

kampus Západočeské univerzity v Plzni


Fakulta pedagogická

28. 06. 2024, 12:00

11  -  31 Červenec - Srpen

Galerie Ladislava Sutnara, Riegrova 11, Plzeň


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

11. 07. 2024, 19:00