Když se věda setká s uměním: SUTNARKA a NTIS avizují společnou výstavu NANOART

Spolupráce Veřejnost Výstava

Unikátní výstava NANOART propojující vědu a umění bude k vidění ve Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje od 4. července do 31. srpna 2024. Projekt vznikl spoluprací studentů Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara a výzkumného centra NTIS Západočeské univerzity v Plzni.

Od 4. července do 31. srpna 2024 bude ve Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje k vidění unikátní výstava NANOART, která představí fascinující propojení vědy a umění. Výstava je výsledkem spolupráce mezi studenty Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara a výzkumným centrem NTIS (Nové technologie pro informační společnost) při Fakultě aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni.

Návštěvníci budou moci obdivovat tisky vytvořené studenty 2. a 3. ročníku bakalářského studia ateliéru Grafický design a digitální média. Pod vedením MgA. Terezy Kovářové, odborné asistentky ateliéru, studenti během letního semestru 2023/2024 pracovali na návrzích a výrobě akustických panelů inspirovaných výzkumem nanostrukturních tenkovrstvých materiálů prováděným v centru NTIS.

Výchozím zdrojem inspirace pro práce studentů byly mikroskopické skeny z laboratoří NTIS. Studenti se během semestru seznámili s principy akustiky a specifiky tiskové techniky risografie, kterou následně využili pro potisk povrchu akustických panelů. Vystavené tisky, připravené technikou risografie (digitální vysokorychlostní tiskařský systém), budou použity k potisku funkčních akustických panelů, které najdou své uplatnění přímo v laboratořích NTIS.

Výstava NANOART tak nabízí jedinečnou příležitost nahlédnout do světa, kde se prolíná vědecký výzkum s uměleckou tvorbou. Zároveň ukazuje, jak mohou být poznatky z oblasti nanostrukturních materiálů přetaveny do esteticky působivých a zároveň funkčních objektů.

Vernisáž výstavy se uskuteční 4. července od 15:00 hodin ve Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje. Výstava je přístupná zdarma po celou dobu jejího trvání.

Galerie


Zdroj: ateliér Grafického designu a digitálních médií

Zdroj: ateliér Grafického designu a digitálních médií

Zdroj: ateliér Grafického designu a digitálních médií

Zdroj: ateliér Grafického designu a digitálních médií

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Monika Bechná

02. 07. 2024